BiH

SNSD ipak na sjednici o akcizama

SNSD ipak na sjednici o akcizama
SNSD ipak na sjednici o akcizama
Mirsada Lingo - Demirović, Srna, Foto: N.Uglješa

SARAJEVO- Hitna sjednica predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upravo je počela.

Na sjednici će poslanici po hitnom postupku razmatrati set zakona o akcizama na naftu i naftne derivati, a u sali su i poslanici SNSD-a.

Saša Magazinović, poslanik SDP BiH  pozdravio je dolazak kolega SNSD-a, kazavši da sjednice bez njih nisu bile iste i da očekuje da danas predloženi zakoni prođu jer su oni tu.

Odluku da prisustvuju sjednici SNSD donio je vjerovatno nakon sto je SDS rekao da neće podržati set zakona kojima se akciza na gorivo povećava za 15 pfeninga, a što je uslov MMF-a za isplatu druge tranše.

Podsjećanja radi prije dva dana i MIlorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da ova stranka neće prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Arnaut: SDS prije pola godine bio za zakon, a sada protiv

Polasnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut rekao je danas u Sarajevu da su poslanici SDS-a prije pola godine bili za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, a da su sada protiv njega, iako je riječ o identičnom tekstu.

"Nema političke konzistentnosti, a riječ o istom setu zakona", istakao je Arnaut u okviru rasprave o zahtjevu Savjeta ministara BiH da ovaj zakon bude razmatran po hitnoj proceduri.

Arnaut naglašava da su ispunjeni uslovi da zakon bude razmatran po hitnom postpuku, jer je on visokog stepena hitnosti.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne sklupštine BiH Aleksandra Pandurević zatražila je da Prijedlog zakona bude razmatran u redovnoj proceduru, jer, kako tvrdi, Vlada Republike Srpske nema mjere da zaštiti one koji će se naći na udaru ovog zakona.

"Morate unaprijed imati plan kako da zaštitite poljoprivrednike, a za to je potrebno vrijeme", smatra Pandurevićeva. Ona je navela da je SNSD sada za zakon, a da je prije šest mjeseci bio protiv. Poslanik SDP-a Saša Magazinović rekao je da je protiv razmatranja po hitnoj proceduri.

On je naveo da su juče cijeli dan predstavnici međunarodne zajednice lobirali za usvajanje zakona. Poslanik SDA koji je istupio iz Kluba ove stranke Salko Sokolović rekao je da su i njega ovih dana lobirali da glasa za zakon. I on je naveo da je protiv hitne procedure, izrazivši prtotivljenje što se ne mogu ulagati amandmani na zakon.

"I u parlamentu i u mojoj političkoj partiji nema demokratije", kaže Sokolović.

I Sadik Ahmetović iz SDA i nezavisni poslanik Senad Šepić smatraju da zakon treba da bude razmatran u redovnoj proceduri. Hitna procedura kod usvajanja zakona znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH predviđa se povećanje cijena goriva za 15 feninga.

Na predloženom dnevnom redu je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa povećanje cijena goriva za 15 feninga.

Hitnu proceduru Savjet ministara BiH traži i za prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kojima je predviđeno da se prihodi od povećanih akciza na gorivo izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Navedena tri zakonska prijedloga Savjet ministara BiH utvrdio je 28. marta bez saglasnosti ministara iz Saveza za promjene, a hitna procedura znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst.

Predstavnički dom trebalo bi da se izjasni i o zahtjevu Savjeta ministara za razmatranje po hitnoj proceduri i Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, kojim se omogućava zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te predviđa formiranje fonda za osiguranje depozita u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog Savjet ministara BiH utvrdio je nakon što ga je usvojio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu ministar finansija BiH, entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Navedena četiri zakonska prijedloga dio su paketa koji su vlade Republike Srpske i Federacije BiH dogovorile sa MMF-om za nastavak kreditnog aranžmana za podršku entitetskim budžetima.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije