BiH

Šest miliona više za zapošljavanje u RS

Šest miliona više za zapošljavanje u RS
Foto: Ilustracija | Šest miliona više za zapošljavanje u RS

BANJALUKA – Vlada RS je povećala izdvajanja za podršku zapošljavanja, a posebno boračke populacije i mladih sa 10,9 miliona maraka na 16,9 miliona, rekla je Mira Vasić, pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Kako je pojasnilo, time bi se umjesto zapošljavanja do sada predviđenih 2.209 lica moglo zaposliti 3.292 lica, podsjetivši da je Akcioni plan usvojen 16. juna.

Dodala je da su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje raspisali javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima da podnose aplikacije za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje.

Kada je riječ o projektu "Zajedno do posla", Vasićeva je istakla da je Vlada odlučila da podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih demobilisanih boraca sa 5.000 maraka po nezaposlenom bude povećan na 7.000 maraka. Vasićeva je rekla da bi ukupno iz boračkih kategorija, umjesto planiranih 190 lica, bilo zaposleno 1.197 lica.

Kada je riječ o pripravnicima, ona je istakla da je prethodno planirano zapošljavanje 615 lica i odobreno četiri miliona maraka, a sada je broj lica povećan na 821, odnosno za 206 pripravnika više, dok su, kako je istakla, ukupna sredstva po ovom projektu iznosila 5,4 miliona maraka.

Vasićeva je rekla da je Vlada donijela odluku o zbrinjavanju radnika Fabrike "Unis" iz Dervente tako da za njih 114 koji su zbog otvaranja stečajnog postupka ostali bez posla, a ne mogu posredstvom Zavoda za zapošljavanje ostvariti pravo na osiguranje od nezaposlenosti, izdvoji 359.000 maraka za te namjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije