BiH

Ševe: Istraga o zločinu nad rezervistima JNA i civilima u Velikom parku u Sarajevu

Ševe: Istraga o zločinu nad rezervistima JNA i civilima u Velikom parku u Sarajevu
Ševe: Istraga o zločinu nad rezervistima JNA i civilima u Velikom parku u Sarajevu

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ potvrdila je da vodi istragu o zločinu u Velikom parku u Sarajevu gdje je ubijeno osam rezervista JNA i četvoro civila, a za koji postoje indicije da ga je počinio pripadnik jedinice "Ševe" Nedžad Herenda.

"Dnevni avaz" piše kako bi upravo istraga o zločinu u Velikom parku, koja je u poodmakloj fazi, mogla biti inicijalna kapisla koja će intenzivirati istrage u brojnim zločinima "Ševa".

Istragu vode policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina Sipe koji su "Avazu" ispričali da u istrazi koriste i informacije iznesene u medijima koji su u posljednje vrijeme iznijeli brojna saznanja pojedinaca o zločinima "Ševa".

Među njima su svjedočenja bivšeg načelnika Štaba tzv. Armije RBiH Sefera Halilovića, bivšeg šefa sarajevskog SDB-a Munira Alibabića, te penzionisanog generala tzv. Armije RBiH Fikreta Muslimovića, kojim nije osporeno postojanje "Ševa" i zločini koje su počinili njeni pripadnici.

Alibabić je ispričao da je o zločinu u Velikom parku, za koji se sumnjiče "Ševe", obavijestio tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegovića.

Za postojanje ove jedinice, koja je počinila brojne likvidacije i politička ubistva, znali su gotovo svi u tadašnjem državnom i vrhu SDA, takozvanoj "šuri", naveo je Alibabić.

Halilović je rekao da postoji osnovana sumnja da su mu "Ševe", prilikom neuspjelog atentata na njega, ubili suprugu i njenog brata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije