BiH

Svečano otvoren savremeni Granični prelaz Ivanica

Svečano otvoren savremeni Granični prelaz Ivanica
Foto: Fena | Svečano otvoren savremeni Granični prelaz Ivanica

RAVNO - Iako je atmosfera na zvaničnom otvaranju novog graničnog prelaza Ivanica, na području opštine Ravno, bila svečana, ipak je čitav događaj zasjenila izjava Mate Frankovića, gradonačelnika Dubrovnika, koji je rekao da Trebinje treba da se izvini Dubrovniku za događaje iz proteklog rata.

Franković se čak odbio fotografisati s Mirkom Ćurićem, zamjenikom trebinjskog gradonačelnika.

Gradonačelnik Dubrovnika je na otvaranju prelaza govorio isključivo o saradnji i kvalitetnijoj i bržoj komunikaciji stanovnika Dubrovnika s Ivanicom, dok je stavio akcenat na izvinjenje prije bilo kakve saradnje s Trebinjem.

"Dok se to ne dogodi, mi nismo spremni sarađivati, niti ćemo s onima koji su napadali naš grad", rekao je Franković.

Ćurić je imao vrlo pomirljiv ton, ističući da je novi prelaz i Trebinjcima i Dubrovčanima skratio čekanje u međusobnoj vrlo frekventnoj komunikaciji, a da političari moraju slušati narod i njihovu želju za komunikacijom, bez miješanja politike.

"I sa jedne i sa druge strane bilo je nelagodnih situacija, a ja, a vjerovatno ni gradonačelnik Dubrovnika nismo bili učesnici u ratu", rekao je Ćurić.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, otvorili su juče novoizgađeni bh. granični prelaz Ivanica s Republikom Hrvatskom u prisustvu zvaničnika dvije države i tri lokalne zajednice - Trebinja i Ravnog sa jedne i Durovnika sa druge strane granice.

"Ovaj prelaz daje jednu evropsku dimenziju BiH i to je najjužniji prelaz prema Evropskoj uniji, pa se nadam da ćemo na ovakav način sve prelaze u BiH završiti u planiranom vremenu", istakao je ovom pilikom Čović.

Podsjetivši da je još prije tri godine započeta gradanja ovog prelaza, Džakula je istakao da samo upornost donosi rezultat.

"Prelaz je površine 5.000 kvadratnih metara i 820 kvadrata natkrivene površine, sa četiri reverzibilne trake, vrijednosti oko dva miliona maraka, a koristiće se, što je bitno, za izvoz proizvoda biljnog porijekla iz BiH u Republiku Hrvatsku, a time i u Evropsku uniju", naglasio je Džakula, koji je takođe izrazio nadu da će i s hrvatske strane vrlo brzo biti izgrađen takođe savremen prelaz, kako bi se i sa druge strane ubrzao protok.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, je pojasnio da će novim prelazom biti zadovoljeni svi standardi Evropske unije.

"Ovakav ambijent, ovakva infrastruktura, Graničnu policiju BiH, ali i djelatnike Uprave za indirektno oporezivanje dovode u situaciju da naše sveukupne aktivnosti dovedemo na jednu višu razinu, jedan viši standard na zadovoljstvo svih građana BiH", istakao je on.

Andrija Šimunović, načelnik opštine Ravno, istakao je zadovoljstvo zbog otvaranja ovog prelaza i izrazio nadu da će to biti urađeno i s hrvatske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije