BiH

Tužilaštvo BiH: Predmet o Kristijanu Šmitu dodijeljen tužiocu

Tužilaštvo BiH: Predmet o Kristijanu Šmitu dodijeljen tužiocu
Foto: N.N. | Tužilaštvo BiH: Predmet o Kristijanu Šmitu dodijeljen tužiocu

SARAJEVO - Predmet koji se odnosi na Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, dodijeljen je tužiocu, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.

"Tužilaštvo BiH je prije više od mjesec dana zaprimilo akt Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je putem CMS sistema dodjeljen u rad tužiocu", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.

Kako dodaju, u ovom predmetu nisu do sada dostavljeni dokazi, koji bi upućivali na to da su izvršena krivična djela iz Krivičnog zakona BiH od strane službenih lica u institucijama BiH ili stranih državljana.

Iz Tužilaštva, naime, tvrde da nisu podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima, na šta su policijske agencije obavezne Zakonom o krivičnom postupku BiH.

"Tužilaštvo BiH neće se oglašavati pojedinačno o svakoj procesnoj radnji koju poduzima, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, potvrdila je za "Nezavisne novine" da je ova agencija, na osnovu dopisa ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića, Tužilaštvu BiH dostavila objedinjene podatke  koje su prikupljene zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH.

"Po izvršenim provjerama, SIPA je kompletirala dokumentaciju sve četiri policijske agencije i dostavila ih Tužilaštvu BiH. Ne radi se ni o kakvom o izvještaju o počinjenom krivičnom djelu niti o izvještaju o preduzetim mjerama i radnjama. To je objedinjavanje dokumentacije sve četiri policijske agencije i proslijeđivanje Tužilaštvu BiH na upoznavanje i eventualno davanje daljih uputstava za rad", rekla je Miovčićeva za "Nezavisne novine".

Potom su, dodala je, od Tužilaštva BiH dobili zahtjev po kojem treba da se izvrše neke provjere.

"O sadržini zahtjeva i o tome šta treba da radimo ne mogu govoriti dok se on ne realizuje", rekla je Miovčićeva.

Podsjetimo, Nešić je nedavno pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu u vezi sa Šmitom i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost. Nešić tvrdi da je Šmitovo obezbjeđenje kršilo procedure unošenjem dugih cijevi u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije