BiH

U Ustikolini novi izbori, za Travnik se još ništa ne zna

U Ustikolini novi izbori, za Travnik se još ništa ne zna
Foto: Fena | U Ustikolini novi izbori, za Travnik se još ništa ne zna

USTIKOLINA, TRAVNIK - Održaće se prijevremeni izbori u Ustikolini, nakon što je Esed Radeljaš, načelnik te lokalne zajednice, preminuo od posljedica zaraze virusom korona, dok još nije donesena odluka o tome ko će biti na čelu Travnika, gdje je Mirsad Peco umro na dan izbora, na kojima je pobijedio u trci za načelnika.

"Kada je riječ o Ustikolini, treba prvo da dobijemo zvaničnu obavijest i dokaz o smrti izabranog načelnika. Nakon toga donosi se odluka o prijevremenim izborima s uputstvom o rokovima", rekli su za "Nezavisne novine" iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kako su dodali, sve aktivnosti se sprovode kao i kada je riječ o redovnim izborima, samo su rokovi kraći.

"U ovakvim situacijama, od dana raspisivanja izbora, oni se održavaju u roku od 60 dana", kazali su iz CIK-a.

Povodom smrti Radeljaša u Ustikolini je za danas, kada je predviđena sahrana, proglašen Dan žalosti, koji će biti obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na svim opštinskim ustanovama i preduzećima, a građani i firme su dužni da svoje ponašanje, odnosno aktivnosti, usklade s ovom odlukom.

Radeljaš je u 63. godini preminuo u ponedjeljak u Opštoj bolnici u Sarajevu, gdje je bio hospitalizovan više od 20 dana.

Na novembarskim izborima, kao kandidat Stranke za bolje Goražde, izabran je za načelnika Ustikoline sa 490 glasova, odnosno 44,46 odsto glasova.

S osvojenih 10.343 glasa, odnosno 45,07 odsto, Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), izabran je za načelnika opštine Travnik na lokalnim izborima koji su održani 15. novembra 2020. godine, kada je Peco i preminuo.

"U vezi sa Travnikom još nije donesena odluka", rekli su za "Nezavisne novine" iz CIK-a.

Podsjetimo, stranačke kolege Pece rekle su ranije da je jedino prihvatljivo i logično organizovanje prijevremenih izbora u ovoj opštini, dok su iz HDZ BiH, čiji je kandidat Goran Pejaković s osvojenih 6.946 glasova drugorangirani na izborima, kazali da bi jedno od rješenja moglo biti da se upravo Pejakoviću dodijeli mandat.

Inače, kada je riječ o kandidatima za načelnika Travnika, osim Pece, za kojeg je bio koban virus korona, preminuo je još jedan. Savez za bolju budućnost potvrdio je da je 30. novembra prošle godine iznenada umro njihov član Elvedin Kanafija, koji je takođe bio kandidat za travničkog načelnika, a osvojio je 1.232 glasa.

Dok Travničani čekaju odluku CIK-a, na čelu ove lokalne zajednice i dalje je Admir Hadžiemrić (SDA). On je prvi put za načelnika opštine Travnik izabran na vanrednim izborima 2011, a godinu kasnije, na lokalnim izborima, ponovo dobija povjerenje građana. Građani su ga za načelnika izabrali i na lokalnim izborima 2016. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije