BiH

UN će razmatrati govor mržnje Rijaseta Islamske zajednice u BiH

UN će razmatrati govor mržnje Rijaseta Islamske zajednice u BiH
UN će razmatrati govor mržnje Rijaseta Islamske zajednice u BiH

SARAJEVO - Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra dobrim znakom što će se pred Komisijom za ljudska prava UN naći izvještaj nevladinih organizacija u kojem su osuđeni govor mržnje i klevete, koje je Rijaset Islamske zajednice u BiH iznio protiv boraca za ljudska prava.

"Ovo može biti samo dobar znak da svijet i međunarodne nevladine organizacije vode računa kakvo je stanje ljudskih prava u BiH, za razliku od naših vlasti koje su opterećene međustranačkim dogovaranjem i podjelom fotelja", rekao je Srni izvršni direktor Helsinškog komiteta Muhamed Džemidžić (na slici).

Prema njegovim riječima, za nevladine organizacije u BiH treba da bude ohrabrenje da neko drži pod lupom ono što se dešava u BiH kada je riječ o ljudskim pravima, ali i reagovanje domaćih vlasti prema nevladinim organizacijama i njihovim nalazima, izvještajima i upozorenjima.

"Raditi u nevladinoj organizaciji znači da, osim što promovišete i štitite ljudska prava, pružate ruku vlastima kako bi im bili korektiv i kako bi ih upozorili na gruba kršenja ljudskih prava, što je u BiH posebno izraženo u posljednjih 20 godina", objasnio je Džemidžić.

On je ocijenio da dio zasluga za informisanost ljudi o njihovim pravima imaju i nevladine organizacije.

"BiH je u svoj ustav i zakone ugradila mnoge međunarodne konvencije koje garantuju ljudska prava, ali se to, nažalost, ne provodi u djelo iz raznih razloga", rekao je Džemidžić.

Dokaz funkcionisanja pravne države, navodi on, treba da bude jednakost svih građana pred zakonom, kao i omogućavanje svim građanima prava na posao, primanja, školovanje, jezik, slobodno ispoljavanje vjerskih uvjerenja i druga prava.

U izvještaju nevladinih organizacija o sprovođenju Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u BiH navedeno je da Rijaset Islamske zajednice u BiH podstiče govor mržnje i iznosi klevete protiv boraca za ljudska prava, što nije naišlo na osudu vlasti u BiH.

U dijelu izvještaja pod nazivom "Uznemiravanje, prijetnje i drugi napadi na zaštitnike ljudskih prava" piše da je 10. i 12. januara Rijaset Islamske zajednice u saopštenjima za javnost naveo da je "Helsinški komitet u BiH nemoralan, jer štiti kršenje osnovnih ljudskih prava muslimana i podržava diskriminaciju protiv muslimana, posebno pokrivenih muslimanki".

Izvještaj je na dnevnom redu sjednice Komiteta za ljudska prava UN koja se održava od 12. do 30. marta u Njujorku. Poslije razmatranja ovog i još deset izvještaja, UN će usvojiti preporuke i listu od gotovo stotinu pitanja koja će biti upućena institucijama BiH na sprovođenje i odgovaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije