BiH

Završen sastanak SNSD-a i SDA: "Što prije konstituisati vlast"

Završen sastanak SNSD-a i SDA: "Što prije konstituisati vlast"
Foto: Nedžad Uglješa | Završen sastanak SNSD-a i SDA: "Što prije konstituisati vlast"

SARAJEVO - U Sarajevu je završen sastanak delegacija SNSD-a i SDP-a na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti na nivou BiH.

Staša Košarac iz SNSD-a izjavio je da je zaključak sastanka da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH.

"Danas smo obavili prvi razgovor. Razgovarali smo da je neophodno što prije konstituisati vlast. Opredjeljenja smo da je najbolje da se vlast konstituiše sa izbornim pobjednicima. Shodno svim naporima da se određena pitanja definišu zaključeno da se sastanak održi početkom februara", rekao je Košarac i dodao:

"Sasvim je izvjesno da treba poštovati volju birača, a to je da SNSD čini vlast na nivou BiH. Važno je da postoji saglasnost obje delegacije da se poštuje slovo Dejtona i da se ubrza put ka EU".

Na pitanje da li je bilo riječi o smjeni Denisa Zvizdića sa mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Košarac je odgovorio:

"Rekli smo da ukoliko se nastavi sa uslovljavanjem i usložnjavanjem situacije da će se raspravljati o razrješenju Kolegija. SNSD smatra da do imenovanja predsjedavajućeg ne zasjeda Predstavnivnički dom BiH".

Adil Osmanović iz SDA, rekao je da je bilo riječi i o pitanjima o kojima ove dvije stranke nemaju saglasnost.

"Razgovarali smo o implementaciji izbornih rezultata otvorili  smo određena pitanja o kojima se slažemo  - saradnji sa susjednim zemljama. I u februaru ćemo detaljnije razgovarati o imenovanju predsjedavajućeg i oko raspodjele resora Vijeću ministara. Stava smo da to treba ubrzati", rekao je Osmanović.

Upitan da kaže da li se razgovaralo o zahtjevima i s jedne i s druge strane, Osmanović odgovara potvrdno.

"Ima dosta pitanja o kojima se slažemo ali i ne slažemo kao što je MAP. Postoji spremnost da se spusti lopta. Tu smo da pokažemo ozbiljnost. U februaru ćemo, ja se nadam, napraviti konkretne poteze", zaključio je on.

U delegaciji SNSD-a, osim Staše Košarca bili su i Nebojša Radmanovići Nikola Špirić, dok delegaciju SDA, osim Osmanovića činili Denis Zvizdić i Šemsudin Dedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije