BiH

Pratite nas na Google news

Zbog kašnjenja popisa ispaštaće i privreda

Zbog kašnjenja popisa ispaštaće i privreda
Foto: N.N. | Zbog kašnjenja popisa ispaštaće i privreda
Dragan Sladojević

BANJALUKA, SARAJEVO - To što Bosna i Hercegovina neće sprovesti popis stanovništva iduće godine, kad će to učiniti Evropa i zemlje našeg regiona, zadaće glavobolje demografima, pošto neće moći raditi komparacije s ostatkom Starog kontinenta, ali će se negativno odraziti i na našu privredu, smatraju stručnjaci.

Recimo, u praksi, kada mi odradimo popis, podaci o broju bh. građana neće se moći uporediti sa zemljama koje ovo statističko istraživanje obave 2021. godine. Iz Agencije za statistiku BiH saznajemo da nema šanse da taj posao i mi uradimo iduće godine.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da nema razloga da 2021. godine ne bude popis stanovništva, jer BiH treba realan i pošten popis imajući u vidu da se iz nacionalne strukture izvlači sistem odlučivanja u BiH i da u tom pogledu treba eliminisati svaku vrstu spekulacije.

"Nisam za odgađanje, ali očigledno da neki u BiH misle da samo treba da se vrši popis po elementima koji oni misle da je jedino ispravan", rekao je Dodik i podsjetio na niz nepravilnosti tokom proteklog popisa stanovništva.

On je podvukao da se svi problemi mogu prevazići, ali ako ih bude da će Srbi uraditi pošten popis radi svojih statističkih podloga potrebnih za ekonomiju i druge oblasti, koliko god ga "Evrostat" ne bi prihvatao.

Da je popis stanovništva potreban i za privredu, smatra i Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista Republike Srpske Swot.ba.

"Nažalost, kod nas sve tehničke stvari, kao što je i popis stanovništva, postaju politički problem, što svakako prouzrokuje određenu štetu i u ekonomskom smislu, pogotovo u segmentima planiranja", rekao je Šegrt za "Nezavisne novine".

On ističe da je jako bitno da se uradi popis stanovništva u BiH zbog činjenice da smo svjedoci odliva stanovništva, a migracije su trenutno samo predmet procjena.

"U ekonomskom smislu, kad govorimo o planiranju, pogotovo velike kompanije, koje bi možda i došle u BiH, ne bi znale kakvim tržištem raspolažemo, kakva je kupovna moć stanovništva i slično", naveo je Šegrt.

I Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe da je veoma bitno da popis kod nas bude obavljen kad i u ostalim zemljama, s ciljem da naše podatke možemo porediti s podacima drugih država.

"Definitivno nam trebaju što ažurniji podaci, uključujući i podatak o broju stanovnika, kako bi se na adekvatan način mogli kreirati svi strateški dokumenti, te kako bi realizacija tih dokumenata mogla da da pun efekat. Ukoliko budemo radili na procjenama, kao što to sada radimo, ne moćemo očekivati da dokumenti koje donosimo, a koji se odnose na privredu, daju pun efekat", pojasnio je Blagojević.

Demograf Stevo Pašalić ističe da je evidentno da se ulazi u novu popisnu dekadu, te da je 2021. godina - godina kada većina zemalja vrši popis.

"Apsolutno je šteta to što mi ne radimo popis stanovništva, jer on predstavlja najobuhvatnije mjerenje na jednom prostoru i daje podatke koje ne možete dobiti ni na jedan drugi način, bez obzira na to što imate određene procjene", rekao je Pašalić za "Nezavisne".

Popis se, kako napominje, vrši upravo zbog toga da bi podaci bili uporedivi u međunarodnim okvirima. Istakao je da podaci popisa, a koji je u BiH posljednji put sproveden 2013, nakon pet godina više nisu relevantni.

"Starosna struktura stanovništva, zatim podaci o aktivnoj radnoj snazi, kao i školskoj spremi stanovništva i slično jako su bitne karakteristike koje se dobijaju popisom stanovništva", pojasnio je Pašalić.

Iz Agencije za statistiku BiH rekli su da su tek u drugoj polovini prošle godine dobili zadatak od Savjeta ministara BiH da počnu aktivnosti u vezi s pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede. Agencija je, u skladu s tim, formirala radne grupe za izradu potrebnih zakona.

Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina, s tim što, kako nezvanično saznajemo, statističke institucije već imaju određenu infrastrukturu tako da bi kod nas, u najboljem slučaju, popis mogao biti 2023. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije