BiH

Zvizdić i Plenković dogovorili sjednicu dvije vlade

Zvizdić i Plenković dogovorili sjednicu dvije vlade
Zvizdić i Plenković dogovorili sjednicu dvije vlade

MOSTAR - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić dogovorili su danas u Mostaru zajedničku sednicu dvije vlade za početak juna ove godine, ali nije precizirano gdje će ona biti održana.

Plenković i Zvizdić su pred sam početak 20. Međunarodnog sajma privrede u gradu na Neretvi razgovarali o unapređenju odnosa dvije države, privrednoj saradnji, povećanju ulaganja i pripremama za zajedničku sjednicu dveju vlada.

Plenković je rekao da se sa Zvizdićem konsultovao o evropskom putu BiH, o naporima koji se ulaže za odgovore na upitnik EU, te izrazio nadu da će nakon evaluacije komisija predložiti da BiH dobije status kandidata kako bi se što prije odredio datum pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Hrvatski premijer je rekao da će zvanični Zagreb biti prijatelj BiH na njenom putu ka EU.

Zvizdić je kazao da je sastanak bio konstruktivan i da je razgovarano o evropskom putu i evropskim integracijama te regionalnoj saradnji.

Zvizdić je Plenkovića upoznao i sa kapacitetima Agrokora i Konzuma u smislu broja zaposlenih i poslovanja u BiH.

"Dogovorene su i okvirne teme za zajedničku sjednicu na kojoj očekujemo potpisivanje nekoliko značajnih sporazuma i projekata koji će značiti unapređenje privredne saradnje, infrastrukturne povezanosti između BiH i Hrvatske i relaksaciju odnosa na svakom planu.

On je rekao da nema puno spornih pitanja i da su bilateralni odnosi dveju država dobri.         

Susretom sa Zvizdićem Vučić nastavio posjetu Mostaru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Mostaru sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Vučić je niz bilateralnih susreta započeo sinoć, po dolasku u Mostar, sastankom sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, da bi zatim razgovarao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, kao i sa hrvatskim članom Predsjedništva Draganom Čovićem.

Vučić, koji u Mostaru predvodi državno privrednu delegaciju Srbije, prisustvovao je i večeri lidera regiona, a danas će učestvovati na Međunarodnom sajmu privrede.

Srpski premijer u Mostar je stigao dan nakon pobjede na predsjedničkim izborima, zbog čega je interesovanje za njegove izjave i susrete u Mostaru ogromno i propraćeno od strane velikog broja medija.

U međuvremenu, u Mostaru je sve spremno za današnje svečano otvaranje 20. Međunarodnog sajma privrede.

Kako je najavljeno, prisutnima će se obratiti direktorka Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Andrej Plenković, premijer Hrvatske - zemlje partnera, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja, zvaničnici će obići sajamski izložbeni prostor, a na štandu Inicijative "16+1" prisutnima će se obratiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Chu Dongju.

Mostarski sajam se održava na 400 kvadratnih metara prostora, a izlagači će biti svjetski renomirane kineske firme, kao što su telekomunikacijski giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication - ZTE, proizvođač bijele tehnike Gree Elecrtic i svjetski vodeći proizvođač gradevinskih i rudarskih mašina LiuGong.

Mehanizam „16+1" pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno sa vlastima 16 država Centralne i Istočne Evrope, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata.

Sajam će trajati do 8. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije