Društvo

64 odsto vode u FBiH iscuri u nepovrat

64 odsto vode u FBiH iscuri u nepovrat
Foto: N.N. | 64 odsto vode u FBiH iscuri u nepovrat

SARAJEVO - Federalni revizori utvrdili su u periodu 2015-2017. u deset vodovodnih preduzeća koja su analizirali, da je iz analiziranih uzoraka oko 288 miliona metara kubnih ili 64 posto od ukupno zahvaćene vode izgubljeno u sistemu vodosnabdijevanja.

"Iskazani gubici vode u preduzećima iz uzorka značajno su veći od prihvatljivog nivoa gubitka vode u svijetu, koji je maksimalno 15 posto, a u pojedinim zemljama EU i sedam posto", ističu revizori i naglašavaju da neka vodovodna preduzeća gube čak i 70 posto vode. Razlog velikim gubicima, prema mišljenju revizora, je loša infrastruktura, u koju se godinama ne ulažu sredstva kako bi se spriječili veliki gubici. Provedena revizija posebno ukazuje na nedovoljno održavanje vodovodne infrastrukture od strane vodovodnih preduzeća, kao i na izostanak adekvatnog nadzora osnivača (kantona, općine i gradovi) nad radom vodovodnih preduzeća kojima su povjerili pružanje usluga vodosnabdijevanja i upravljanja ovim vrijednim prirodnim resursom.

"Većina vodovodnih preduzeća nije preduzela aktivnosti u cilju odgovarajućeg otkrivanja i evidentiranja gubitka vode, niti su preduzimala adekvatne mjere kako bi se smanjili gubici vode u vodovodnoj mreži. Uprkos visokim gubicima vode, preduzeća nisu definisala precizne i mjerljive ciljeve za smanjenje gubitka vode, niti su vršila adekvatnu kontrolu vodovodne mreže u cilju blagovremenog otkrivanja gubitka vode. Popravke na mreži najčešće su vršene tek nakon pojave vidljivog curenja vode", ističe se u izvještaju.

Revizori cijene da razlozi koje su subjekti revizije naveli kao uzroke velikog gubitka vode u vodovodnoj mreži, a to su nedostatak finansija, opreme i stručnog osoblja, ne mogu biti opravdanje za nedovoljno održavanje vodovodne mreže, što je jedan od glavnih uzroka nastanka visokih gubitaka vode. Vodovodna preduzeća su neznatan dio realiziranih prihoda, kako navode revizori, ulagala u održavanje vodovodne infrastrukture, dok pojedina preduzeća, u posmatranim godinama za ove namjene nisu izdvajala finansijska sredstva.

Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo, kazao je za "Nezavisne" da se iz izvještaja revizora da zaključiti da se većina preduzeća za vodosnabdijevanje više fokusirala na ostanak svih zaposlenih, isplaćivanje plata i redovnu uplatu doprinosa te da aktivnosti nisu provodila na osnovu ažuriranih baza podataka o vodovodnoj mreži, kvalitetno utvrđenoj strukturi gubitaka vode i identifikovanim uzrocima nastanka gubitaka.

"Slijedi da je odgovornost i sposobnost vodovodnih preduzeća za obavljanje njihove osnovne funkcije uglavnom na veoma niskom nivou. Još Ured za reviziju je za uzorak izabrao 10 Vodovoda iz 10 kantonalnih centara, 10 najvećih i u principu ponajboljih u FBiH! Šta bi se tek našlo u 'malim' vodovodima", pita se Kupusović.

Po njegovom mišljenju Ured za reviziju je visoko stručno i temeljito obavio izvanredno važan posao, samo nije trebalo da se upušta na način na koji je to uradio u procjenu novčane protuvrijednosti gubitaka vode u vodovodnim preduzećima iz uzorka, jer je tu, kako smatra, promašio.

"Voda koja iz vodovodne mreže iscuri nema ni približno istu vrijednost kao ona koju plaćaju građani", zaključuje Kupusović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije