Društvo

Akcija o kojoj se priča: Učenici zaustavili vatru u naselju u Gradišci

Akcija o kojoj se priča: Učenici zaustavili vatru u naselju u Gradišci
Foto: Ustupljena fotografija | Akcija o kojoj se priča: Učenici zaustavili vatru u naselju u Gradišci

GRADIŠKA – Mališani iz Bok Jankovca, učenici gradiških osnovnih škola, spriječili su širenje požara koji je tokom praznika izbio u njihovom naselju.

Prije dolaska vatrogasaca iz Gradiške, oni su kantama nosili vodu i gasili vatru.

To su Sara Vidović, Sara Subotić, Luka Ljepojević, Stefan Maričić, Jana Kozlina, Kristina Ljepojević, Tamara Vidović.

Akciju, o kojoj se uveliko priča u ovom prigradskom naselju Gradiške, uspješno su okončali, zajedno sa vatrogascima koji su došli na njihov poziv.

"Igrali smo odbojku i primijetili da je, preko puta, na imanju ograđenom visokom žicom izbio požar, da gori sijeno, trava, da se vatra brzo širi. Pomislili smo, da bi se vatra mogla proširi na kuće i naselje. Odlučili smo da spriječimo tu mogućnost. Potrčali smo do komšija, zvali starije u pomoć. Nama se pridružio Milivoj Raca. Pitao je, može li neko od nas prijeći ogradu. Stefan Maričić je prešao, a mi smo njemu dodavali kante sa vodom. Kasnije su i druga djeca stigla na požarište", ispričao nam je Luka Ljepojević.

Jana Kozlina je pozvala Profesionalnu vatrogasnu jedinicu iz Gradiške.

"Znala sam broj i pozvala. Rekla sam da je požar kod nas, u naselju...I da trebaju što brže doći. Objasnila sam sve, gdje se nalazimo i o čemu se radi. Pitali su, ko je zapalio vatru, da li ste vi ili neko drugi. Ne, nismo mi, mi gasimo. Neko je bacio opušak i zapalio suvu, pokošenu travu", opisala je Jana Kozlina svoju ulogu u gašenju požara.

"Vatrogasci su brzo stigli. Rekli su da se odmaknemo na bezbjedno mjesto a oni su vatrogasnim vozilom ugasili vatru. Zajedno smo se, poslije uspješno završenog posla, fotografisali. Sada dobijamo mnogo čestitki i pohvala", kazali su nam mališani iz Bok Jankovca.

Sportisti

Djeca koja su učestvovala u akciji gašenja požara, uspješni su sportisti, većinom odbojkaši. Na naše pitanje, šta smatraju najvećom nagradom, kazali su da je to ugašena vatra, a prijaju im i pohvale vršnjaka i komšija.

"Kada bismo na poklon dobili odbojkašku loptu, to bi nas obradovalo. Stvarno nam je potrebna. Iskreno vam kažem", odgovorio je Luka Ljepojević, razgovorljivi dječak dok su djevojčice sasvim skromne ali je očigledno da i one razmišljaju isto kao Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije