Putovanje

Američki magazin preporučio BiH kao idealnu za turiste

Američki magazin preporučio BiH kao idealnu za turiste
Foto: Youtube / Printscreen | Američki magazin preporučio BiH kao idealnu za turiste

Američki magazin "Travel off path" nedavno je odlučio podijeliti zanimljiv članak o BiH. Naime, oni preporučuju Amerikancima zašto bi trebali posjetiti BiH.

Prema njihovom mišljenju, Evropa nije naručito gostoljubiva prema turistima koji je svakodnevno posjećuju. Posebno ističu da ljubaznost nećete pronaći kod Italijana i Francuza, ali kako kažu, "srećom postoji jedno posebno odredište" gdje su mještani uzbuđeni što imaju turiste.

"Bosna i Hercegovina inače ne bi bila visoko na vašoj listi mjesta za posjetiti, osim ako niste dobro upućeni u geopolitiku i ako ste čuli za bosanski rat devedesetih", napisali su na početku.

Na početku su naveli da je BiH bila dio Jugoslavije te da je prilikom raspada došlo do rata na tim područjima, ali su dodali da je BiH mnogo stabilnija nego što je to bilo devedesetih godina prošlog vijeka.

"Zemlja je prošla kroz mračni period, ali je iz pepela izašla puno stabilnija nego što je bila. Sada je to jedna od najsigurnijih zemalja u istočnoj Evropi za strance", istakli su.

Ali, ono što posebno ističu jeste gostoljubivost i velikodušnost, ali i da BiH još uvijek nije toliko popularna kao neke zemlje u regionu te da je mnogi ne vide kao ljetnu destinaciju.

"Nije neobično da se mještani sprijatelje s gostima i veselo ih pozovu u svoju porodičnu kuću na domaći sir i rakiju, suštinsko balkansko piće, budući da su mnogi mali gradovi i sela u srcu Hercegovine zadržali svoje stogodišnje ugostiteljske vrijednosti", objasnili su.

Navode i mjesta koja vrijedi posjetiti kao što je nacionalni park Sutjeska, te rijeka Una. Takođe, nezaobilazne destinacije su Sarajevo i Mostar te brojni srednjovjekovni dvorci širom zemlje.

Na kraju ističu da je BiH pristupačnija ljetna destinacija, budući da nije dio "zapadnjačke Evropske unije niti evrozone", gdje noćenje u boljim hotelima možete pronaći i po cijeni od 67 američkih dolara (oko 120 KM), a za one koji žele noć provesti u hostelu mogu platiti između osam i 19 dolara (između 14 i 35 KM), prenosi "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije