Društvo

Banjalučki osnovci za Međunarodni dan djeteta kreirali naslovnice po svojoj mjeri

Banjalučki osnovci za Međunarodni dan djeteta kreirali naslovnice po svojoj mjeri
Foto: Velibor Tripić | Banjalučki osnovci za Međunarodni dan djeteta kreirali naslovnice po svojoj mjeri

BANJALUKA - Nasilje nije rješenje! Sreća je sloboda, a sloboda je hrabrost. Vratimo im bolje djetinjstvo! Imaju pravo na sreću! Šljivama je mjesto na drveću, u kolačima ili pekmezu! Naše lice je rezervisano za osmijeh. Više naselja, manje nasilja!

Ovo su poruke koje su đaci i polaznici novinarskih sekcija u osnovnim školama "Vuk Stefanović Karadžić", "Zmaj Jova Jovanović" i "Ivo Andrić" iz Banjaluke povodom obilježavanja 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, kreirajući naslovne stranice za "Nezavisne novine", željeli da upute javnosti.

Naime, oni su u okviru akcije "Djeca preuzimaju" UNICEF-a BiH na ovaj dan preuzeli ulogu urednika "Nezavisnih novina" i učestvovali u kreiranju "naslovnica" - po mjeri djeteta.

Međunarodni dan djeteta ove godine sprovodi se s naglaskom na prevenciju nasilja nad djecom, a u fokusu je akcija protiv fizičkog kažnjavanja djece.

Mali novinari tokom posjete redakciji "Nezavisnih" nisu skrivali osmijehe i radost što su na jedan dan preuzeli ulogu urednika, a njihove naslovne stranice pokazuju koliko su bili kreativni.

"U našem društvu nasilje je tabu tema. Iako postoje nevladine organizacije kojima je cilj suzbijanje bilo kojeg oblika nasilja kao što su 'plavi telefon', sigurne kuće, broj žrtava koje se samostalno odluče za prijavu nasilja je zanemariv", kazala je Andrea Šurlan, učenica devetog razreda OŠ "Vuk Stefanović Karadžić".

Istakla je da je svaki oblik nasilja štetan za društvo, pogotovo nad djecom.

"Smatram da kazne za one koji vrše bilo koji oblik nasilja treba da budu pooštrene", rekla je Andrea.

Sa drugovima iz novinarske sekcije iz svoje škole napravila je originalnu naslovnicu. Svoju veliku kreativnost pokazali su i mališani iz osnovnih škola "Zmaj Jova Jovanović" i "Ivo Andrić".

"U fokusu nam je akcija protiv tjelesnog kažnjavanja djece, a istraživanja UNICEF-a sprovedena sa djecom i mladima pokazuju da je nasilje jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju", upozorili su iz UNICEF-a BiH.

Kreativnost malih novinara pokazala je koliko je nasilje nad djecom u svijetu izraženo, pa su svojim emotivnim i originalnim porukama na svojim naslovnicama željeli da skrenu pažnju na to da su djeca najveće blago na svijetu, te da roditelji, prijatelji i drugari prema njima treba da se ophode s poštovanjem i mnogo ljubavi.

"U našoj školi nema slučajeva nasilja nad djecom. Ako se nasilje nad djetetom desi u školi, prvo za pomoć treba de se obratimo nastavnicima. Ako budemo sami pokušavali da riješimo ove probleme, samo možemo da ih pogoršamo", kazala je Andrea Matuha, učenica osmog razreda OŠ "Zmaj Jova Jovanović".

Smatra da se nasiljem ništa ne može riješiti, nego da samo mogu nastati još veći problemi.

"Ako nasilja prema djetetu ima u porodici, djeca nad kojom je vršeno porodično nasilje samo će ga prenositi dalje na drugu djecu, što može dovesti do još većeg nasilja", smatra ona.

Svojim naslovnicama mali novinari upozorili su na činjenicu da se djeca ne mogu sama odbraniti od nasilnika, te da im je za to potrebna pomoć odraslih.

Kaća Zec, učenica osmog razreda OŠ "Ivo Andrić", koja je oslikala naslovnu stranicu, kazala je da njen rad predstavlja dijete koje je satjerano uza zid.

"Nasilje je pogrešan način izražavanja, ljudi često kroz nasilje žele nešto negativno da kažu. Problem treba rješavati mirnim putem i riječima. Naslje nije dobro. Ako se djetetu desi neki vid nasilja, treba da potraži pomoć, ako se već ne može odbraniti, traba da bude u blizini nekog starijega", kaže Kaća.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Gita Narajan istakla je da njihova istraživanja pokazuju da skoro 50 odsto roditelja koristi nasilne metode u odgoju djece, iako se eksperti slažu da to dugoročno može imati ozbiljne posljedice.

"Sa druge strane, naše nedavno istraživanje sa djecom i mladima pokazalo je da je nasilje jedan od glavnih problema koji ih zabrinjava", naglasila je ona.

UNICEF je pozvao djecu širom svijeta da javno progovore protiv maltretiranja, diskriminacije i nepravednosti. Uprkos ogromnom napretku tokom proteklih decenija, 385 miliona djece u svijetu živi u ekstremnom siromaštvu, 264 miliona djece i mladih se ne školuje, 5,6 miliona djece mlađe od pet godina umrlo je od uzroka koji su mogli biti spriječeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije