Društvo

Pratite nas na Google news

Bivši radnik "Fabrike duvana" Banjaluka dobio otpremninu pa ga tužili da je vrati

Bivši radnik "Fabrike duvana" Banjaluka dobio otpremninu pa ga tužili da je vrati
Foto: N.N. | Bivši radnik "Fabrike duvana" Banjaluka dobio otpremninu pa ga tužili da je vrati
Dragan Sladojević

BANJALUKA - "Bulgartabac", vlasnik "Fabrike duvana" Banjaluka, sudskom tužbom protiv mene traži povrat novca koji sam 2011. godine kao otpremninu dobio od tadašnjeg vlasnika ove fabrike "Antonić tradea".

Ističe to Zlatibor Koljančić, bivši radnik sada već zatvorene banjalučke fabrike, koji se pita kako je moguće da Bugari tuže baš njega, kada su i sami, onim radnicima koje su kasnije otpustili, isplatili otpremnine, i to po 500 evra po godini staža, što je, kako ističe, mnogo više nego što je on dobio.

"Otpušten sam u januaru 2011. godine i tadašnji vlasnik mi je isplatio otpremninu od 7.900 maraka. Naravno, podnio sam tužbu, jer je taj otkaz bio nezakonit. Tu tužbu sam dobio, ali mi predstavnici 'Antonić tradea' fizički nisu dozvoljavali da uđem u pogone preduzeća, odnosno da se vratim na posao", navodi Koljančić.

Kako dodaje, njegova brojna nastojanja da se vrati u fabriku u kojoj je radio od 1986. godine ostala su bezuspješna, a sada mu, kako kaže, novi vlasnik dosipa so na ranu.

"Dakle, onemogućeno mi je da radim, iako sam bivšeg vlasnika, preduzeće 'Antonić trade', dobio na sudu. Nisu mi dali da uđem u pogone, jer sam ukazivao na brojne malverzacije u 'Fabrici duvana'. Tada mi je čak i prijećeno. I, zamislite, sada mi novi vlasnik, 'Bulgartabac' tužbom pokušava uzeti ono što sam dobio kao otpremninu, odnosno oko 7.000 KM", žali se Koljančić.

Smatra da je njegov slučaj nezapamćen, jer, kako sam kaže, ne zna da postoji još neko ko je dobio otpremninu, a zatim mu je zatraženo da novac vrati. Dodaje da se iskreno nada da će sud pravedno postupiti.

"Nijedan zakon nisam prekršio, već sam uzeo samo ono što mi pripada, odnosno otpremninu koja mi je isplaćena", navodi Koljančić te dodaje da je svojevremeno, dok je bio predsjednik Udruženja malih akcionara "Fabrike duvana" Banjaluka, ukazivao na to da novi kupac zapravo želi da se domogne najatraktivnijeg zemljišta u RS, a proizvodnju da ugasi, što se, kaže, na kraju i obistinilo.

Naši pokušaji da stav dobijemo od preduzeća "Antonić trade", nekadašnjeg vlasnika "Fabrike duvana" Banjaluka, ali i od novog vlasnika, kompanije "Bulgartabac", ostali su bezuspješni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije