Društvo

Bosanski pijetao juriša u svjetski registar

Bosanski pijetao juriša u svjetski registar
Foto: N.N. | Bosanski pijetao juriša u svjetski registar

KLJUČ - Pasionirani uzgajivač domaćih životinja Mujaga Selman iz Gornje Sanice, nadomak Ključa, kaže kako postoje dobre šanse da se domaći bosanski pijetao i kokoš uvrste u svjetski registar peradi kao autohtona vrsta ovih prostora.

Selman kaže kako već godinama uzgaja ovu perad i da je za cijelu priču uspio zainteresovati ljude s Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva.

"Dolazili su kod mene i spremni smo iznijeti cijelu priču do kraja. Drugačije je kada iza vas stoji državna institucija, nego kada sami vodite borbu", kaže Selman.

Prema njegovim riječima, van svake sumnje je dokazano kako se radi o autohtonom domaćem pijetlu i kokoški koji su u posljednjih stotinu godina, zbog nebrige i neselektivnog ukrštanja, praktično nestali s prostora BiH.

Selman tvrdi kako je prije desetak godina ovu perad uspio nabaviti iz Turske. "Kada je Austrougarska okupirala Bosnu i Hercegovinu, naši preci, koji su odlazili u Tursku, poveli su sa sobom domaće životinje koje su mogli ponijeti. Za razliku od nas, sačuvali su njihovu autohtonost", tvrdi Selman.

Kaže kako su pod nazivom bosanski, u registrima i publikacijama domaćih životinja u Turskoj, evidentirani bosanski pijetao i kokoš te da su njihove glavne karakteristike izgled i upadljivo bijela boja. Prema njegovim riječima, bosanski pijetao je na glasu kao vrsni pjevač i rekorder po dužini kukurikanja u jednom dahu.

Dodaje kako danas u Njemačkoj postoji osam registrovanih uzgajivača autohtone bosanske peradi i oni redovno svoje pijetlove vode na specijalizovana takmičenja u toj zemlji.

"Bosanski pijetao je poznat po melodičnoj pjesmi i po tome što u jednom dahu može kukurikati i do pola minute, što je jedna od tipičnih karakteristika ove rase", tvrdi Selman.

Objašnjava kako je to perad ponosnog i uspravnog držanja, s mišićavim tijelom i snažnim, zaobljenim grudima, čija težina može dostići tri kilograma. Kokoši su nešto sitnije, ali nose krupna jaja, prosječne težine do 56 grama.

"Budućnost ove naše peradi je daleko bolja nego ranije, jer je sve više zainteresovanih uzgajivača. Međutim, ona se mora upisati u svjetski registar pod oznakom BiH", smatra Selman.

Inače, ovom uzgajivaču pripadaju velike zasluge za zaštitu psa tornjaka i krave buše, koji su također upisani u svjetski registar životinja pod zastavom BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije