Društvo

Brža dijagnostika zahvaljujući donaciji

Brža dijagnostika zahvaljujući donaciji
Brža dijagnostika zahvaljujući donaciji

BANJALUKA - Kompanija "ROCHE d.o.o. - Roche Ltd." donirala je 200.000 KM za potrebe Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, a zahvaljujući toj podršci nabavljen je aparat Ventana BenchMark GX, koji je instaliran u Zavodu za patologiju.

Ocijenjeno je da će uvođenje u upotrebu ovog aparata da omogući bržu, kvalitetniju i pouzdaniju dijagnostiku.

Iz UB Klinički centar saopšteno je da je doniranjem tog aparata napravljen korak naprijed u povećavanju efikasnosti laboratorije, te u lakšem i učinkovitijem radu.

"Donacija takođe podrazumijeva neophodne reagense i antitijela za procjenu HER2 statusa oboljelih od karcinoma dojke i karcinoma želuca", stoji u saopštenju UB Klinički centar Banjaluka.

U toku je edukacija zaposlenih Zavoda za patologiju za rad na tom aparatu.

"Sa zadovoljstvom promovišemo ovu aktivnost jer želimo da pokažemo značaj pravovremenog, bržeg i kvalitetnijeg dijagnostikovanja bolesti kod naših pacijenata", naveo je Mirko Stanetić, v.d. generalnog direktora Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

On podsjeća da ovo nije prvi put da kompanija "ROCHE d.o.o. - Roche Ltd." donira medicinsku opremu ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Prije dvije godine to je bio visokosofisticirani aparat Cobas® 4800 kada je počela sa radom i Laboratorija za molekularnu dijagnostiku", kaže Stanetić.

On ističe da je u julu prošle godine na istom aparatu počelo testiranje na prisustvo mutacije BRAF gena kod pacijenata oboljelih od metastatskog melanoma iz cijele BiH.

"Farmaceutska kompanija 'Roche' obezbjeđuje i potrebne testove za te tipove analiza. Uvođenjem novih metoda iz oblasti molekularne dijagnostike Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka je postala prva institucija u BiH koja je osposobljena za ovakav vid testiranja", kazao je Stanetić, koji je zahvalio na donaciji.

Svetlana Tomašević-Pavlović, načelnik Zavoda za patologiju, rekla je da se značaj tog zavoda ogleda u tome što radi imunohistohemijske i genske analize različitih tumora.

"Broj koji se odnosi samo na tumore dojke na godišnjem nivou iznosi oko 500 analiza Her2 receptora i do 80 analiza amplifikacije HER2 gena. Koristim ovu priliku da u ime zaposlenih Zavoda za patologiju zahvalim kompaniji 'Roche'", navela je Tomašević - Pavlovićeva.

Adnan Filipović, direktor kompanije "ROCHE d.o.o. - Roche Ltd.", rekao je da ta vodeća farmaceutska kompanija ima pionirsku ulogu u unapređenju zdravstvene zaštite.

"Smatramo da će Zavod za patologiju UB Klinički centar Banjaluka upotrebom doniranog Ventana BenchMark GX sistema u velikoj mjeri unaprijediti dijagnostiku oboljelih od karcinoma dojke", naveo je Filipović.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, ocijenio je da će u borbi protiv opakih oboljenja od velikog značaja za pacijente biti i uvođenje u upotrebu aparata koji će omogućiti bržu, kvalitetniju i pouzdaniju dijagnostiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije