Društvo

Devet osoba sa Daunovim sindromom zaposleno na Jahorini

Devet osoba sa Daunovim sindromom zaposleno na Jahorini
Foto: Srna | Devet osoba sa Daunovim sindromom zaposleno na Jahorini

PALE - Devet lica sa Daunovim sindromom zaposleno je danas u hotelu "Vučko" na Jahorini u okviru programa socijalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, a zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je na konferenciji za novinare da je ovo istorijski događaj, jer po prvi put osobe sa Daunovim sindromom počinju da rade i samostalno žive, ocijenivši da je ovo jedan od najvećih antistigmatskih projekata u regionu.

Jelić je istakao da je projekat krunisan zapošljavanjem devet lica sa Daunovim sindromom koja će raditi kao pomoćni kuvari, konobari, higijeničari, u vešeraju i kao sobarice.

On je naveo da je Jahorina, osim što je kraljica planina, postala i kraljica inkluzije, socijalne integracije, jer osobe sa Daunovim sindromom imaju mogućnost da se iskažu kao svi ljudi, što su danas i pokazali, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, uz podršku Vlade Srpske i Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Jahorini su osobe sa Daunovim sindromom osposobljene za zanimanje travar, voćar i vrtlar, a Olimpijski centar "Jahorina" ustupio je lokaciju pa su zasadili i svoje borovnice.

Jelić je rekao da je program socijalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, koji je pokrenut 2016. godine, podržao predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon čega su krenuli sa osamostaljivanjem, osposobljavanjem osoba sa Daunovim sindromom i rehabilitacijom.

On je istakao da najveću zahvalnost duguje direktoru Olimpijskog centra "Jahorina" Dejanu Ljevnaiću i Aleksandru Proviću, direktoru i vlasniku hotela "Vučko" koji je dio antistigmatskog programa, kao i univerzitetskom profesoru Vladi Đajiću koji je uvijek iz njih.

Ljevnaić je rekao da je danas istorijski dan za Jahorinu i za Daun sindom centar Banjaluka jer uz podršku Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Vlade rade na inkluziji osoba sa Daunovim sindromom.

"Olimpijski centar godinama promoviše ideju inkluzije i razumjevanja. Na sastanku sa resornim ministrom dogovoreno je da Olimpijski centar, kao učesnik projekta, osnuje posebnu poslovnu jedinicu koja će zaposliti osobe da Daunovim sindromom gdje će na Jahorini raditi kao ugostitelji. Osobe sa Daunovim sindromom će pokazati da mogu sve raditi uz našu podršku", rekao je Ljevnaić.

Prović je istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što su dio istorijskog događaja ne samo za Jahorinu, nego šire.

Nakon konferencije za novinare, devet osoba sa Daunovim sindromom izvelo je predstavu "Roko i Cicibela".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije