Društvo

Direktor optužen da je sebe i radnike častio gorivom na račun škole

Direktor optužen da je sebe i radnike častio gorivom na račun škole
Foto: Facebook | Direktor optužen da je sebe i radnike častio gorivom na račun škole

BANJALUKA – Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Ljubiše Đurića, direktora Osnovne škole "Nikola Tesla" iz Dervente koja ga tereti da je sebi i radnicima omogućio sipanje goriva u vlastita vozila na račun navedene škole.

Inače, optužnicu protiv Đurića je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

"Đurić je optužen da je u vremenskom periodu od 21. avgusta 2015. do 31. avgusta 2021. godine u Derventi u svojstvu službenog lica, kao direktor Javne ustanove Osnovna škola 'Nikola Tesla' Derventa, u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlašćenja, kršeći zakon i interne propise ove javne ustanove, na način da je sebi i radnicima zaposlenim u navedenoj javnoj ustanovi omogućio sipanje goriva u vlastita putnička motorna vozila na račun navedene ustanove. On nije izdavao naloge za službena putovanja, a zaposlenim radnicima omogućio je i korištenje službenog motornog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla, te tako sebi i drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928,03 KM, a na štetu budžeta Republike Srpske", navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi, radnici su dobijali naknade po osnovu troškova prevoza, a potom su iste naknade podizali sa svojih računa i po nalogu direktora vraćali u računovodstvo škole, da bi isti bili evidentirani u neslužbenim evidencijama, nakon čega je navedeni novac u ukupnom iznosu od 7.959,28 KM optuženi prisvojio, te na način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a na štetu budžeta Republike Srpske.

"Optužnicom je predloženo da se Ljubiši Đuriću izrekne mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva djelatnosti ili dužnosti, odnosno zabrana obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola u određenom trajanju", stoji u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije