Društvo

Domovi osnažuju društveni život u gradiškim selima

Domovi osnažuju društveni život u gradiškim selima
Foto: Ustupljena fotografija | Domovi osnažuju društveni život u gradiškim selima

GRADIŠKA - U gradiškim selima je sve intenzivniji društveni život. Tome su doprinijeli bolji uslovi za rad i organizovanje različitih programa.

U Novoj Topoli, Vrbaškoj i Gornjim Podgradcima rekonstruisani su domovi.

Predsjednik MZ Nova Topola Siniša Pauković naglašava da je dom u njihovom mjestu od izuzetnog značaja za cijelo Lijevče polje.

Obnova je plod saradnje Srpske i Srbije, zbog čega dom simbolično nosi naziv "Srbija".

"Važno je da je ovaj dom ispunio očekivanja naših građana, te samim tim podigao nivo kulture, sporta, obrazovanja i društvenog života na zavidan nivo", smatra Pauković. Njegovo mišljenje dijeli i Nenad Adamović, odbornik iz Nove Topole.

"Naš dom je od velikog značaja jer je vratio društveni i kulturni život u ovo mjesto, najveće u Lijevču, te omogućio različitim sekcijama i KUD-ovima da koriste dom za svoje aktivnosti", kazao je Adamović.

Veoma aktivno radi i dom u Vrbaškoj, koji okuplja mnoge kulturne sekcije, različita udruženja i grupe građana, kao i kulturno-umjetnička društva.

"Ovo mjesto predstavlja naš kulturni centar, mjesto okupljanja svih generacija. Nema dana u godini kada je dom zaključan i bez naroda. To je velika vježbaonica za folklorna društva, pjevačke grupe, muzičare, sportiste, mlade glumce, mjesto za važne inicijative naše zajednice, mjesto za kulturu i bolji društveni život Vrbaške", rekao je Miroslav Lajić, predsjednik KUD "Mirkovo kolo".

Rekonstrukcija doma u Gornjim Podgradcima predstavlja obnovu društvenog života ovog mjesta pod Kozarom. U Domu "Lepa Radić" održavaju se brojne manifestacije. To su nastupi kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih grupa, pozorišne predstave, radionice, nastupi predškolskih i školskih ustanova.

"Uvjeren sam da ćemo, uz pomoć donatora i Gradske uprave, u potpunosti zavrišti sanaciju našeg doma, te obezbijediti još bolje uslove za društveni i kulturni život", rekao je Zvjezdan Panić, predsjednik MZ Gornji Podgradci.

Domovi u Novoj Topoli, Vrbaškoj i Gornjim Podgradcima su u sastavu Kulturnog centra Gradiška.

Ovo organizaciono i programsko povezivanje, kazao nam je Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra, uveliko doprinosi osnaživanju kulture u seoskim centrima.

"Veći dio programa u našoj ustanovi u gradu usmjeravamo i u sela, zavisno od interesovanja i prilagođenosti sadržaja publici u tim sredinama. Takođe, u svakoj sredini imamo po jednog radnika koji je na spisku Kulturnog centra, što je takođe doprinijelo odgovornom funkcionisanju ovih domova", smatra Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije