Društvo

Evropska unija donirala BiH 35 EKG monitora i PCR uređaj

Evropska unija donirala BiH 35 EKG monitora i PCR uređaj
Foto: N.N. | Evropska unija donirala 35 EKG monitora i PCR uređaj

SARAJEVO – Evropska unija (EU) je u posljednje dvije sedmice Bosni i Hervegovini donirala 35 EKG monitora i jedan PCR uređaj, u okviru pordške zdravstvenim institucijama u borbu protiv virusa korona i posljedica pandemije.

Donacije su izvršene u okviru projekta koji finansira EU u vrijednosti od 7,7 miliona evra čiji je cilj obezbijediti zdravstvenim institucijama širom BiH prijeko potrebnu medicinsku opremu.

EKG mašine biće od koristi doktorima koji ispituju i liječe srčane bolesti, a PCR uređaj će pomoći u brzom uzorkovanju testova na Covid-19. Iako je Covid-19 primarno poznata kao bolest koja utiče na pluća, takođe se pokazalo da oštećuje i druge organe, uključujući srce. Stoga je zdravstvenim institucijama potreban širok spektar različite opreme.

Evropska unija je iz tog razloga, a u saradnji sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), opremila bolnice i druge medicinske ustanove u BiH ventilatorima, rendgen mašinama, ultrazvučnim uređajima i drugom medicinskom opremom, uključujući EKG i PCR uređaje.

Vrijednost EKG monitora je 232.750 KM, a PCR uređaja 75.800 KM. Tridesetpet EKG monitora  obezbijeđeno je zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Livnu, Trebinju, Gradišci, Novoj Biloj, Travniku, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Zenici, Goraždu, Zapadnohercegovačkom kantonu, Posavinskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu BiH.

"Globalna saradnja i solidarnost ključni su za borbu protiv pandemije Covid-19, svugdje obezbjeđuju brz pristup vakcinama, dijagnostici i liječenju, te predstavljaju početak globalnog oporavka. EU u potpunosti daje svoj doprinos i vodi multilateralni odgovor na krizu. Djelujući pod okriljem Tima Evropa, koji ujedinjuje napore EU i pojedinačnih zemalja članica, EU je aktivirala globalni paket za oporavak kako bi pomogla partnerima širom svijeta, uključujući BiH, da zadovolje potrebe zdravstvene krize i humanitarne potrebe, ojačaju zdravstvene sisteme i daju doprinos ekonomskom oporavku i socijalnoj zaštiti", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Tim Evropa takođe uspostavlja mehanizam za razmjenu vakcina i započeo isporuku početnih doza obezbijeđenih u okviru ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji direktno sa partnerskim zemljama. U BiH je to omogućeno kroz projekat "EU za zdravlje" (EU4Health) u vrijednosti od 13,7 miliona evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije