Društvo

HO Budimo ljudi: Humanitarne akcije zakonom regulisati

HO Budimo ljudi: Humanitarne akcije zakonom regulisati
Foto: Ilustracija | HO Budimo ljudi

BANJALUKA - Radi što bolje transparentnosti prilikom prikupljanja novca u toku humanitarnih akcija, Humanitarna organizacija "Budimo ljudi" iz Banjaluke će zatražiti da se ta oblast reguliše zakonski.

"Prvo ćemo razgovarati s ostalim udruženjima da čujemo njihovo mišljenje, a nakon toga ćemo zatražiti od Narodne skupštine RS izradu nacrta zakona kojim bi bilo regulisano to pitanje, to jest da u svim akcijama koje pokrenu udruženja novac ne može biti uplaćivan na račune fizičkih lica, koji se ne mogu kontrolisati", kazala je Adriana Basara, v.d. predsjednika HO "Budimo ljudi".

Ona kaže da su na ideju došli kako bi zaštili sebe, svoj rad, ali i da ne bi gubili povjerenje naroda, od čije dobre volje zavisi mnogo toga.

"Mi smo svi volonteri, ovo radimo samo iz dobre volje i ne želimo da nam se išta obija od glavu. Sve mora biti transparentno jer ako se izgubi povjerenje naroda to može nekome da znači zdravlje, a na kraju i život. Zbog toga ćemo tražiti izmjenu ili dopunu Zakona o fondacijama", kaže Basara.

Danijela Ratešić, kordinator akcije "Srcem za Sofiju", kazala je kako se iza njih nalazi najveća akcija ikada pokrenuta na ovim prostorima.

"Nažalost i pored sveg truda koji je uložen nismo uspjeli malu Sofiju da pošaljemo na liječenje, ali će njeno ime ostati uvijek zapisano u našoj organizaciji i srcima. Sav novac koji je ostao na našem podračunu će biti preusmjeren na liječenje druge djece", kaže Ratešićeva.

Na raspolaganju na spomenutom podračunu nalazi se 165.342,19 KM.

 "Dosad je uplaćeno 67.216 KM, odobrili smo još 16.313, 11.002 i 4.000 KM, što će na kraju ukupno biti 97.883 KM", kazala je Basara.

Vanja Mićević, otac malene Sofije, koja je nedavno izgubila bitku za život, još jednom je ponovio da će sav novac koji se nalazi na njihovom računu, a prikupljen je u akciji "Srcem za Sofiju", takođe preusmjeriti za liječenje bolesne djece.

Zasad su im se, kaže, javili samo prijatelji dječaka iz Kotor Varoša, koji je nedavno slomio vratni pršljen na ekskurziji u Italiji, gdje se trenutno i nalazi na liječenju, a kojem su obećali pomoći s troškovima fizikalne terapije ukoliko ih Fond zdravstvenog osiguranja RS ne bude refundirao.

"Svaka organizacija u BiH koja dobije zahtjev za liječenje bolesnih mališana može nam se obratiti kako bismo im donirali novac, što važi i za HO 'Budimo ljudi'", rekao je Mićević.

On tvrdi da će preostali novac biti prebačen u fond solidarnosti za pomoć oboljeloj djeci na čijem se osnivanju radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije