Društvo

Horeka: Naći adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada, sutra novi početak

Horeka: Naći adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada, sutra novi početak
Foto: Dražan Pozderović | Horeka: Naći adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada, sutra novi početak
Jovana Savanović

BANJALUKA - Udruženje ugostitelja Horeka RS apelovalo je danas na nadležne organe da zajednički sa svakim sektorom pronađu rješenje u funkcionisanju i da se nađe adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada ugostitelja.

Apeluju i da se shodno dopuštenom obimu posla koji mogu obavljati, nađe mjera pomoći za njihove gubitke, koje trpe zbog tih ograničenja. Iz udruženja traže i da se objektima koji su u prevelikoj rižičnoj grupi i kojima se ne dozvoljava rad, nadoknade njihovi gubici.

Kažu da na ovaj način država onda ima puno pravo da kažnjava svakog ko krši donešene mjere.

"Bez toga smo osuđeni na borbu da preživimo i poštovanje mjera zavisi od predrasuda svakog pojedinca. A od Inspektorata zahtijevamo pravičan pristup koji će biti jednak za sve. Udruženje Horeka RS se cijelo vrijeme svog postojanja bori za ovakav pristup", naveli su iz Horeke.

Udruženje podsjeća da se svi trenutno, a već unazad više od godinu, nalazimo u veoma teškoj situaciji.

"Epidemiološka situacija je jako loša i rad cijele privrede u ovim uslovima nije normalan. Posebno je teško sektoru , koji se bavi uslugama i koji ima direktan kontakt sa svojim klijentima. Ugostiteljstvo je tu najviše izloženo. Sa te strane veliki je rizik dozvoliti ovim subjektima da rade i tu u potpunosti podržavamo stav medicinskih radnika", saošteno je iz Horeke.

Međutim, sa druge strane, kako kažu, nadoknaditi troškove zatvaranja i nerada velikog dijela privrede mogu izdržati samo dobro razvijene države, koje mogu pravično namiriti privrednike kojima je zabranjen rad.

"Zastoj u radu može istrpjeti i razvijena privreda, koja je spremna trpiti gubitke duži vremenski period. Nažalost naša privreda nije ni blizu toga. Zbog toga smo prinuđeni da tražimo alternativna rješenja. Prema tome, svaki sektor koji radi u ovo vrijeme, utiče na preživljavanje i pomaže privredi da izdrži", kažu u Horeki.

Ovom prilikom Horeka se ogradila od svih političkih svrstavanja.

"Molimo sve političke partije da svoju eventualnu pomoć ovom sektoru pruže kroz institucije i na transparentan način", naveli su u Udruženju Horeka.

Pošto ugostitelji sutra počinju sa potpunim radom, Horeka želi da ovo bude novi početak.

"Da svi shvatimo svoju ulogu i da damo svoj puni doprinos u prevazilaženju ovog problema. A Vladu RS molimo da u što kraćem roku pristupimo pronalasku omjera potrebnog za fer poslovanje", zaključuju u Horeki.

Podsjetimo, Republički štab za vanredne situacije u nedjelju je promijenio odluku donesnu u petak, te je od početka ove sedmice dozvoljen rad bašti na otvorenom u sklopu ugostiteljskih objekata, a od sutra im je dozvoljen rad u kompletnom objektu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije