Društvo

I vakcinisani idu u izolaciju ako se zaraze

I vakcinisani idu u izolaciju ako se zaraze
Foto: Ilustracija | I vakcinisani idu u izolaciju ako se zaraze
Anja Matarugić

BANJALUKA, SARAJEVO - Vakcinisani građani, ako se nakon vakcinacije ipak zaraze virusom korona, moraju se javiti svom porodičnom ljekaru, te ići u obaveznu izolaciju, jer i pored primjenog cjepiva mogu biti zarazni.

Naime, poznato je da imunizacija protiv virusa korona, prema riječima stručnjaka, osobu štiti od razvijanja teže kliničke slike bolesti prouzrokovane ovim virusom, ali ne i od toga da se zarazi, zbog čega su i vakcinisani građani koji se zaraze kovidom-19 obavezni da vrijeme provedu u izolaciji.

Prema riječima Ednana Drljevića, infektologa iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, procedura koju vakcinisana osoba nakon što se zarazi mora proći ne razlikuje se od one koju prolaze građani koji su se zarazili prije primanja vakcine.

"Osoba koja se nakon vakcinacije zarazi ima djelimičan imunitet, to znači da nije razvila dovoljan imunitet, ali ga vakcina ipak štiti od teže kliničke slike. Bez obzira na to pacijent je zarazan i pozitivan na virus korona", rekao je Drljević za "Nezavisne novine".

Dodao je da takve osobe moraju ići u izolaciju, jer bi mogle zaraziti druge koji nisu vakcinisani i mogu razviti težu kliničku sliku.

"Mi smo dosad imali oko 15 osoba koje su nakon vakcinacije zahtijevale bolničko liječenje. Liječili smo ih isto kao što liječimo i sve druge oboljele od kovida-19", kazao je Drljević.

Naveo je da takve osobe ne bi trebalo da idu na posao niti da se kreću među ljudima.

"Ako vakcinisana osoba zna da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom ili razvije neke od simptoma kovida-19 odmah treba da se testira na", zaključio je Drljević za "Nezavisne novine".

Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka, za "Nezavisne novine" je rekla da kada je riječ o proceduri koju vakcinisane osobe nakon zaraze moraju da prođu, slijede preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

"Kada osobe koje su primile obje doze vakcine dobiju simptome bolesti, testiraju se i budu pozitivne, takođe idu u izolaciju u trajanju od minimalno deset dana", rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da su od Instituta za javno zdravstvo RS tražili nove preporuke kada je riječ o vakcinisanima, ali da ih još nisu dobili.

"Dok god ne dobijemo nove preporuke od Instituta mi postupamo u skladu s važećim preporukama", kazala je Miljkovićeva.

Istakla je da su u periodu aprila i maja imali nekoliko sporadičnih slučajeva da su se osobe koje su vakcinisane zarazile.

"U junu je i sam broj oboljelih na području Banjaluke mali, imali smo ukupno oko 50 novooboljelih tokom cijelog mjeseca. U posljednjih pet dana nismo imali nijednog pozitivnog pacijenta", navela je Miljkovićeva.

BiH na EU zelenoj listi zemalja

EU lista potencijalno bezbjednih zemalja za kovid-19 proširena je juče i na nju su uvrštene i BiH i Crna Gora, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice.

Takođe, Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, kazao je juče da će u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja moći da dođu svi koji imaju digitalne kovid potvrde, te da od sada osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku.

Ovo znači da odsad građani BiH i Srbije za ulazak u Hrvatsku treba da imaju jednu od tri potvrde - da su vakcinisani ili da su preboljeli kovid ili da imaju negativan test.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije