Društvo

Pratite nas na Google news

Inspekcija prošle sedmice izvršila 401 kontrolu, svi poštovali mjere

Inspekcija prošle sedmice izvršila 401 kontrolu, svi poštovali mjere
Foto: Ilustracija | Inspekcija prošle sedmice izvršila 401 kontrolu, svi poštovali mjere
Jovana Savanović

BANJALUKA - Nadležni inspekcijski organi protekle sedmice izvršili su 401 inspekcijsku kontrolu poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, u kojima nije bilo utvrđenih nepravilnosti, saopšteno je iz Inspektorata.

Kako su naveli, pojačan inspekcijski nadzor i oštrija kaznena politika uticali su na odgovornost i svijest pojedinaca koji su u prethodnom periodu kršili propisane mjere.

"Generalno, kada uporedimo broj izvršenih kontrola i broj kontrola sa utvrđenim nepravilnostima, možemo reći da su privredni subjekti shvatili značaj poštovanja definisanih mjera za rad u vrijeme pandemije virusa korona", saopšteno je iz Inspektorata.

U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno 25.950 inspekcijskih kontrola, od čega je 344 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, te su subjektima kontrole izrečene kazne u iznosu od oko 364.000 KM, dok je za 30 objekata izrečena privremena mjera zabrane rada.

"Inspekcija i u narednom periodu nastavlja sa pojačanim kontrolama na terenu. Imajući u vidu predstojeće praznike pozivamo privredne subjekte da se i dalje dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera kako bi nesmetano radili, jer cilj inspekcije nije kažnjavanje. Takođe, pozivamo i građane da blagovremeno obave sve planirane obaveze i kupovine kako bi se izbjeglo stvaranje vićih gužvi, a svim građanima omogućilo da pod istim uslovima zadovolje svoje potrošačke potrebe, kao i trgovcima da nesmetano rade", kažu u Inspektoratu.

 Predstojeći božićni i novogodišnji praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme veće potražnje za određenim proizvodima, a u Inspektoratu vjeruju da će građani i u toku praznične kupovine pokazati odgovornost i društvenu disciplinu.

"Korišćenjem maske, dezinfekcijom ruku prilikom ulaska u trgovačke objekte i držanjem distance u odnosu na druge potrošače, znatno se smanjuje rizik, a potrošačima se omogućava nesmetana kupovina", naglasili su.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije