Društvo

Inspektorat RS o tome ko je nadležan za kontrolu ringišpila

Inspektorat RS o tome ko je nadležan za kontrolu ringišpila
Foto: ZOOOM TV Doboj | Inspektorat RS o tome ko je nadležan za kontrolu ringišpila

BANJALUKA - Za postavljanje zabavnih parkova koji sadrže različite mašine kao što su ringišpili, autodromi i drugo, vlasnik je obavezan da pribavi potrebne dozvole od lokalne samouprave na čijoj teritoriji planira da boravi određeno vrijeme, pa tako Inspektorat ne raspolože informacijama o premještanju ovih objekata niti učestvuje u davanju dozvola za njihovo postavljanje.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, te navode da, imajući u vidu da je riječ o pokretnim objektima, koji često mijenjaju lokacije, te da zakonom nije propisana obaveza niti vlasnika, niti jedinice lokalne samouprave da obavještavaju Inspektorat Republike Srpske o promjeni trenutne i planiranim lokacijama, ovaj organ u praksi i ne raspolaže informacijama o njihovom premještanju, niti u okviru svojih nadležnosti učestvuje u postupku izdavanja dozvole.

"S obzirom na to da je riječ o objektima koji se po potrebi demontiraju kako bi se premjestili na drugu lokaciju, subjekti koji obavljaju ovu vrstu djelatnosti trebali bi prilikom svakog novog montiranja pribaviti upotrebnu dozvolu izdatu od strane ovlaštene licencirane kuće", navode iz Inspektorata RS.

Dodaju da lokalne samouprave u svom sastavu imaju kontrolne organe koji u svakom trenutku prilikom izdavanja navedenih dozvola mogu provjeriti da li su ispunjeni svi potrebni uslovi.

Podsjećamo, u ponedjeljak oko 20 časova u Doboju, u parku Narodnih heroja, došlo do ozbiljnog incidenta kada je pukao ringišpil, a tom prilikom su povrijeđena djeca.

Vezane vijesti:

Hapšenje u Doboju zbog pada ringišpila

Potresne scene nakon rušenja ringišpila u Doboju: Roditelji izvlačili djecu (FOTO)

Prevrnuo se ringišpil u Doboju, ima povrijeđenih

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije