Društvo

Inspektori istražuju prijavu o mobingu u NP RS

Inspektori istražuju prijavu o mobingu u NP RS
Foto: N.N. | Inspektori istražuju prijavu o mobingu u NP RS

BANJALUKA - Republički inspektori istražuju prijavu o mobingu i diskriminaciji radnika u Narodnom pozorištu Republike Srpske od strane direktorice Maje Dodig, potvrđeno je "Nezavisnim".

"U skladu sa zakonom propisanim nadležnostima i ovlaštenjima, Inspekcija rada pokrenula je inspekcijski postupak, koji je još u toku, te ćemo konkretne rezultate moći saopštiti nakon okončanja same kontrole", saopštili su iz Inspektorata.

Podsjećamo, u ponedjeljak je u medije istupila jedna od zaposlenih NP RS, kostimografkinja Ivana Ristić, koja je između ostalog izjavila da direktorica Maja Dodig od dana kada je došla ima dnevnu listu osoba koje su na meti.

"Mobinguje svakog ko joj iskaže svoje mišljenje, a čak imamo i primer gde kolege nisu imale priliku ni da je upoznaju, niti da joj se dokažu i oni su bili sklonjeni, poniženi i odbačeni, jer prosto 'to je njeno pravo'", rekla je Ristićeva.

Dodala je da se Dodigova ponaša kao da je pozorište njeno nasljedstvo i da radnici ničemu nisu doprinijeli za boljitak pozorišta.

"Nekim ljudima je čak zabranjen ulaz u ovu kulturnu instituciju", izjavila je Ristićeva.

U medijima je objavljeno i da je kolektiv u Narodnom pozorištu podijeljen i da vladaju nezdrava atmosfera, podjele i intrige.

Dodigova danas nije željela da komentariše ovu prijavu i kratko je rekla da će poslati demanti medijima koji su ranije objavili detalje dešavanja u NP RS.

Demantovala je dešavanja u NP RS te poručila da se radi o tendencioznom i neutemeljenom informisanju javnosti o njoj i njenom radu.

"Neutemeljena je tvrdnja u kojoj izvor navodi da je kolektiv u ovoj kulturnoj ustanovi podijeljen i da su između sebe posvađani te da je 90 odsto ljudi protiv Maje Dodig'", napisano je u demantiju NP RS.

U Republici Srpskoj je prije deset dana na snagu stupio Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu, kojim je propisano da se postupak za zaštitu od uznemiravanja na radu sprovodi kod poslodavca, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, organa nadležnog za inspekcijski nadzor i nadležnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije