Društvo

Još pet presretača na putevima Srpske

Još pet presretača na putevima Srpske
Foto: N.N. | Još pet presretača na putevima Srpske

BANJALUKA - Dva presretača, koji su na putevima Srpske od jula prošle godine, juče su dobila ispomoć - pet dodatnih vozila, tako da ih sada ukupno sedam "lovi" brze vozače.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske navode da sprovode pojačane preventivne, ali i represivne aktivnosti s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u saobraćaju te da je u tu svrhu od juče na putevima Republike Srpske još pet neobilježenih službenih vozila sa ugrađenim radarskim kamerama.

"Cilj je da se na ovaj način spriječi prekoračenje brzine kretanja vozila u saobraćaju, a koja je i najčešći uzrok teških saobraćajnih nezgoda na području Republike Srpske", rekli su iz MUP-a RS.           

Dakle, u kontrolama saobraćaja na putevima Republike Srpske aktivno je ukupno sedam presretača, a očekuje se da će u narednom periodu biti završena ugradnja mobilnih radara u još pet službenih vozila MUP-a Republike Srpske, što znači da će ih ukupno biti 12.

"U pitanju su savremeni uređaji koji imaju mogućnost da mjere brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smjeru, odnosno brzinu vozila sa kojima se mimoilaze i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smjeru. Radarski uređaj koristi 3D radarsku tracking antenu, kao i odgovarajuće kamere za detektovanje registarskih tablica i prekršaja te ima mogućnost rada u dva moda - mirovanju i pokretu", pojašnjavaju iz MUP-a RS.

Kako dodaju, svaki prekršaj evidentira se fotografijom i videom-zapisom. Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi kampanju "Vozi oprezno - putuj bezbjedno", čiji je cilj da svi učesnici u saobraćaju odgovornim ponašanjem doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da je brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda.

"Dakle, faktor broj jedan, gdje se može najviše postići kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, jeste da se brzine u što većoj mjeri stave pod kontrolu. Stručnjaci kažu da, ako smanjite prosječnu brzinu za jedan kilometar na sat, broj saobraćajnih nezgoda se smanji od tri do pet odsto", napominje Radović za "Nezavisne".

Govoreći o značaju presretača, on ističe da je anonimno mjerenje brzine veoma važno, jer kod učesnika u saobraćaju stvara osjećaj da, ako voze nedozvoljenom brzinom, nikad nisu sigurni hoće li biti otkriveni.

"Klasična metoda kontrole brzine putem patrola sa sobom nosi određene nedostatke. Recimo, kad zaustavite jedno vozilo, treba vam vrijeme dok napišete prekršaj, a za to vrijeme prođu brojna vozila. Sa presretačem, svi koji su u prekršaju biće sankcionisani", istakao je Radović.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne" prije nekoliko dana objavile, svojevremeno je u Garevcu, na regionalnom putu od Modriče ka Šamcu, presretač zabilježio brzinu od 186 kilometara na sat.

"Najveća brzina u četvrtak je snimljena u mjestu Botajica 128 i imali smo u Miloševcu 115... Ograničenje je bilo 80. Starosna dob onih koji čine prekršaje je od 20 do 30 godina", kazao je Srđan Jović, službenik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije