Društvo

Legendarni "National Geographic" ugasio se u Srbiji i Hrvatskoj

Legendarni "National Geographic" ugasio se u Srbiji i Hrvatskoj
Foto: Ustupljena fotografija | Legendarni “National Geographic” ugasio se u Srbiji i Hrvatskoj

Časopis "National Geographic" kao i njihovo online izdanje nakon više decenija rada ugasio se prošle godine u Hrvatskoj a početkom januara 2024. godine i u Srbiji, a kao razlog gašenja se navodi gubitak licence.

U razgovoru sa našom koleginicom iz Beograda, Ivanom Dukčević, koja je u proteklih nekoliko godina objavljivala svoje putopise i fotografije u “National Geographic Srbija” saznali smo da osim časopisa, nema više ni online izdanja, te su srpsko, i hrvatsko izdanje, ostali bez licence.

Dukčević je za "Nezavisne" ispričala da je saradnju sa NGM započela nakon nekoliko godina postojanja magazina u Srbiji, kada su u nekoliko navrata objavljene njene fotografije. U toku posljednjih pet godina, na njihovom portalu su objavljena 73 njena putopisa s fotografijama.

"Nadam se da je ovo samo privremeno rešenje, i da će neko u Srbiji, poželeti da plati licencu za kvalitet dug više od veka", rekla je Dukčević.

Tačno prije godinu dana o gašenju Hrvatskog izdanja ovog magazina oglasila se "Adria Medi Zagreb" a njihovu objavu koju su uputili pretplatnicima prenosimo u cjelosti:

“Poštovani pretplatnici National Geographica,

hvala vam na povjerenju koje ste nam pružali tijekom svakog mjeseca vaše pretlate na časopis National Geographic Hrvatska. Ovim putem obavještavamo vas da časopis neće više izlaziti. National Geographic Hrvatska mnogima je bio inspiracija. I vama. I nama. Zajedno smo putovali svijetom i hvala jpš jednom od srca na divnom druženju."

Legendardni mjesečnik sa žutim okvirom koji obraduje teme iz oblasti kulture i nauke, geografije, istorije i umjetnosti, izašao je 22. septembra 1888. u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi broj na srpskom jeziku izašao je prije 17 godina, u novembru 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije