Društvo

Ljubavna priča roda u Trnovu: Struja ubila Muju, Fata zauvijek otišla

Ljubavna priča roda u Trnovu: Struja ubila Muju, Fata zauvijek otišla
Foto: N.N. | Ljubavna priča roda u Trnovu: Struja ubila Muju, Fata zauvijek otišla

SANSKI MOST - Mještani Trnova, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana su u žalosti zbog tragične ljubavne priče dvije rode koje su svile svoje gnijezdo u samom centru sela jer je nesretnim slučajem stradala jedna, i to mužjak Mujo.

Trnovci su rode odmila nazvali Mujo i Fata i navode da se poslije zimskog perioda u selo obično prvo vraćao mužjak, a potom i ženka.

Predsjednik mjesne zajednice Adem Sadić kaže kako je roda Mujo, najvjerovatnije, zakačio žicu pod naponom i odmah nakon toga struja ga je usmrtila.

Dodaje kako je par roda prije nekoliko godina svio gnijezdo na samom vrhu električnog stuba, odmah pored jedine seoske trgovine, a rode su u međuvremenu izrodile nekoliko generacija.

"Rode su postale miljenici sela, nisu se plašile ljudi i potpuno su se odomaćile. S prvim nagovještajima hladnog vremena odlazile bi u toplije krajeve i potom bi se vraćale početkom proljeća", kaže Sadić.

I dok se Hrvatska ponosila svojim parom roda, Klepetanom i Malenom, Trnovci su bili oduševljeni ljubavlju Muje i Fate.

 "Mujo bi se vratio da pripremi teren i malo popravi gnijezdo, a potom bi Fata dolazila na gotovo. Ove godine malo je poranio, vjerovatno zahvaljujući lijepom vremenu i relativno blagoj zimi", objašnjava Sadić. Mještanima je bilo neobično žao nakon što su jednog jutra mužjaka pronašli mrtvog, a pretpostavlja se kako ga je ubila struja.

Nekoliko dana poslije, kako kažu mještani, kući se vratila i Fata, danima je sjedila u gnijezdu i  čekala životnog saputnika, a potom je tužno odletjela i više se nije vraćala.

Ornitolozi kažu kako sezona razmnožavanja bijelih roda započinje rano u proljeće, kada se prvi mužjaci vrate s juga. Budući da se radi o pticama selicama koje zimuju na dalekom jugu Afrike, na tako dugački put mužjaci kreću nešto prije ženki. Već u martu mužjaci dolijeću i kreću s obnovom svog starog gnijezda koje su napustili prethodne godine. Nakon nekoliko dana stiže i ženka koja se pridružuje partneru.

Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim u životinjskom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije