Društvo

Maji Duki Karać, banjalučkoj učiteljici nagrada za srećno učenje

Maji Duki Karać, banjalučkoj učiteljici nagrada za srećno učenje
Foto: Ustupljena fotografija | Maji Duki Karać, banjalučkoj učiteljici nagrada za srećno učenje

BANJA VRUJCI - Na manifestaciji "Oljini dani srećnog učenja", održanoj u Banji Vrujci, nagrada za najbolju autorku nastavne prakse srećnog učenja odnijela je učiteljica Maja Duka Karać iz JU OŠ "Branko Ćopić" iz Banjaluke.

Naime, učešće na konkursu je podrazumijevalo izradu i realizaciju najbolje nastavničke prakse srećnog učenja, a kako je Duka Karać kazala za "Nezavisne", nakon saslušanih i pogledanih finalnih primjera žiri je donio odluku da je autorka "apsolutno najbolje nastavne prakse srećnog učenja" ona.

"Inače, Olju nisam poznavala, ali kada sam pročitala kakav je bila čovjek, radnik i za šta se zalagala u obrazovanju, odlučila sam se prijaviti na konkurs i pokušati dati svoj doprinos projektu. Zadatak prijavljenih vaspitača, učitelja i nastavnika širom regiona je bio da primijene cjeloviti pristup učenju stvarajući srećno učenje primjenom edicije tj. knjiga pod nazivom 'Čarobno selo'", rekla je ona.

Pojašnjava da je bilo potrebno osmisliti scenario srećnog učenja po pravilima osnivača udruženja, asocijacije najboljih nastavnika, "Edu Balkana" tj. učiteljice koja je dobila prestižnu nastavničku nagradu 2018. godine "Global Teacher Prize" u Indiji Željane R. Lukić.

"Znala sam da zadatak neće biti lak, ali to je bio i veliki izazov kako za mene, tako i za moje učenike i njihove roditelje. Svaki učesnik je trebalo da izabere književni tekst iz edicije koji će mu biti osnova integracije, a ja sam se odlučila za tekst 'Petrova želja'. Čitajući sve tekstove odlučila sam se za taj jer nosi jaku poruku i daje mi mogućnost da povežem nastavne sadržaje u logičke cjeline, osmislim različite istraživačke i kreativne zadatke za svoje učenike...", dodala je Duka Karać.

Navodi da su kreirali podsticajnu sredinu u sklopu učionice, inspirisanu godišnjim dobima, te da su u okviru integrisanih sedmica imali posjete majki iz odjeljenja koje su uspješno i sa dosta kreativnosti prezentovale svoja zanimanja.

"Kroz ovakvo srećno učenje podsticala sam radoznalost, maštu, razvijala sposobnosti rješavanja problema, podsticala saradnju i samopouzdanje kod učenika, a to je svakako zadatak svakog nastavnika. U veoma jakoj konkurenciji od 80 scenarija, 12 se našlo u finalu. Žiri je odlučio da moja nastavnička praksa kao i ideje zaslužuju nagradu za apsolutno najbolji scenario srećnog učenja. Dobila sam plaketu, diplomu za produkte koji su nastali u našoj učionici i koje smo predstavili na sajmu u sklopu stručnog skupa 'Dani srećnog učenja'. Takođe sam osvojila studijsko putovanje u Amsterdam, gdje ću upoznati njihov obrazovni sistem, kao i kulturne znamenitosti tog grada", zaključila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije