Društvo

Ministarstvo o slučaju u školi u Nevesinju: "Najoštrije osuđujemo vršnjačko nasilje"

Ministarstvo o slučaju u školi u Nevesinju: "Najoštrije osuđujemo vršnjačko nasilje"
Foto: Screenshot/Twitter/Top portal | Ministarstvo o slučaju u školi u Nevesinju: "Najoštrije osuđujemo vršnjačko nasilje"

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u školi u Nevesinju, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama.

Ministarstvo je saopštilo da je obaviješteno je od strane Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje da je u ovoj školi u dva odjeljenja prijavljeno vršnjačko nasilje. 
 
"Radi se o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole, u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika, o čemu postoji video snimak", navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.
 
Kako se pojašnjava u saopštenju, škola u ovom slučaju postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, trudeći se da pruže podršku i zaštitu svakom djetetu, a Ministarstvo prati situaciju.
 
 
"Nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u ovoj školi, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju.
 
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podsjeća da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.
 
"Pozivamo škole da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja, a  sa ciljem sprečavanja nemilih događaja u školama", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjet i kulture RS.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije