Društvo

Mišja groznicana na području Potkozarja, prijeti i okolnim opštinama

Mišja groznicana na području Potkozarja, prijeti i okolnim opštinama
Foto: Ilustracija | Mišja groznicana na području Potkozarja, prijeti i okolnim opštinama

GRADIŠKA - Iako je samo na području Potkozarja proglašena epidemija mišje groznice, zbog koje je do sada hospitalizovano ukupno 11 građana, zaraza prijeti i okolnim ne samo naseljima, već i opštinama.

"Epicentar je u Podgradcima, a imamo zaražene i u Grbavcima i Turjaku. Ugrožena je čitava teritorija opštine Gradiška, a imam informacije i da su zabilježeni slučajevi i u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Srpcu, kao i u graničnom području Hrvatske, tačnije u Okučanima i Novoj Gradišci", istakao je Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja Gradiška.

Navodi da su potvrđena tri nova slučajeva i da je do sada ukupno evidentirano 11 zaraženih. Dva pacijenta su na dijalizi, dok je jedan otpušten pošto je izliječen. Dvije ekipe Doma zdravlja Gradiška su stalno na terenu i za tri dana obišli su 300 domaćinstava, a u planu je obilazak hiljadu.

"Najugroženiji su poljoprivrednici, stočari i radnici u šumama jer češće dolaze u kontakt sa miševima, kao i svi oni koji ne peru ruke, a dolaze u dodir sa mokraćom, izmetom ili slinom miševa i pacova", rekao je za "Nezavisne" Mihajlović.

Svima koji se bave poljskim radovima ili radovima u zatvorenom prostoru, a postoji mogućnost ulaska miševa, Mihajlović savjetuje korištenje zaštitne maske i rukavica. Nakon posla obavezno obaviti ličnu higijenu. Oni koji imaju kontakt s namirnicama koje su pri zemlji, poput zelene salate, crnog luka, špinata, jagoda  moraju ih dobro oprati.

Podsjeća da je obavljena redovna deratizacija i da je u toku vanredna deratizacija mjesta gdje se pojavila mišja groznica.

Prema riječima Zorana Torbice, direktora Doma zdravlja Kostajnica, u ovoj opštini zabilježena su četiri slučaja mišje groznice prije dvadesetak dana i trenutno nema novootkrivenih, ali ipak je pokrenuta inicijativa za vanrednu deratizaciju. Da trenutno zabilježenih slučajeva ove zaraze nema ni u Srpcu potvrdio je i Mirko Stojić, direktor Doma zdravlja ove opštine, a prema navodima Instituta za javno zdravstvo RS mišja groznica registrovana je samo u Gradišci.

"U našoj službi nismo zaprimili nijednu prijavu oboljenja od mišje groznice u tekućoj godini, a nemam informacije da li je neki pacijent hospitalizovan s ovom dijagnozom na UKC", navodi Mirela Kasabašić sa Higijenskoepidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci apeluju na stanovništvo da se jave ljekaru ukoliko imaju simptome u vidu visoke temperature, drhtavice, glavobolje, zamućenja vida, crvenila i svraba očiju, crvenila kože, lica, vrata i prsa, bolova u grlu, žeđi i suvoće usta. U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije