SP Qatar 2022.

Društvo

Moguće povećanje plata zdravstvenim radnicima za šest odsto

Moguće povećanje plata zdravstvenim radnicima za šest odsto
Foto: N.N. | Moguće povećanje plata zdravstvenim radnicima za šest odsto

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske pronašla je mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, koji su uložili napor u borbi protiv virusa korona, poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je planirano povećanje od tri odsto.

To čini godišnje bruto uvećanje za plate zaposlenih u zdravstvu od oko 20,5 miliona KM.

Ovo je saopšteno nakon sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa predstavnicima sindikata u zdravstvu. On ih je informisao o mogućnostima i novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i donošenju novog Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Imajući u vidu da se očekuju i zakonske izmjene koje će omogućiti povećanje iznosa neoporezivog dijela plate u Republici Srpskoj, ukupno očekivano povećanje plata zaposlenih u zdravstvu iznosiće do osam odsto, kazali su iz resornog ministarstva.

Razgovarano je i o novim modelima uvećanja naknada za dežurstva, kao i razdvajanju kategorija aktivne od pasivne pripravnosti, što će, takođe, biti regulisano novim Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Šeranić je o ovim temama razgovarao sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, a o zaključcima sastanka obaviješteni su i predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Iz Vlade podsjećaju da je prethodno omogućen rast plata zaposlenih u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 konvertibilnih maraka, od oktobra 2019. godine, a u saradnji sa sindikatima u ovoj oblasti.

"Takođe, institucije Republike Srpske su uvažile velike napore radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj u toku pandemije virusa, te su u prošloj godini, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 konvertibilnih maraka", kažu u Ministarstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije