Društvo

Nestašica lijekova za visok krvni pritisak

Nestašica lijekova za visok krvni pritisak
Foto: N.N. | Nestašica lijekova za visok krvni pritisak

BANJALUKA - U apotekama je gotovo nemoguće pronaći lijekove kordipin i nifelat, koje koriste pacijenti s visokim krvnim pritiskom.

Banjalučanka Milica S., čija terapija već godinama podrazumijeva uzimanje ovih lijekova, kaže da je obišla brojne banjalučke apoteke, ali bezuspješno.

"Bukvalno sam išla od apoteke do apoteke u gradu, ali su mi u svakoj rekli da nemaju ove lijekove, koji, inače, imaju isto dejstvo. Na kraju je moj sin pozvao nekoliko apoteka na Laušu, a zatim i u prigradskim naseljima. Jedva je pronašao kordipin u apoteci u prigradskom naselju Dragočaj", navodi ova Banjalučanka.

Po njenim riječima, kupila je dvije kutije tog lijeka, ali se pita šta raditi ako ga nestane u svim apotekama.

"U gradu nisam uspjela pronaći kordipin i zaključila sam da je to izvodivo samo u apotekama gdje je potražnja manja. Moraću da se konsultujem s ljekarom, jer ako ovih lijekova ne bude, nema druge nego da mi promijeni terapiju", ističe ona.

Kada smo pozvali banjalučke apoteke, dobili smo gotovo identične odgovore.

"Nema kordipina već dugo. Ne može se nabaviti, iako nas dosta pacijenata pita, traži", rekli su nam u jednoj banjalučkoj apoteci, a slično su nam kazali i sarajevski apotekari.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALM BiH) potvrdili su za "Nezavisne" da, zaista, postoji problem.

"U BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka s aktivnom supstancom nifedipin od tri proizvođača. Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, ALM BiH je kontaktirao proizvođače, pri čemu je konstatovano da ovi lijekovi nisu na tržištu", rekli su nam iz ALM BiH.

Kako dodaju, jedan proizvođač nije zadovoljio uslove ove agencije za dobijanje nalaza o kontroli prve serije, drugi je naveo da duže vrijeme nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole u skorijem periodu, a treći proizvođač se, zasad, nije izjasnio da li će se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu.

"Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi uvođenja drugog lijeka", rekli su za "Nezavisne" iz ALM BiH.

Ljekari poručuju da razloga za paniku nema, jer pacijentima mogu da propišu lijekove koje imaju isto dejstvo.

"Ta dva lijeka imaju isti hemijski sastav. Radi se o lijeku iz grupe takozvanih kalcijevih antagonista i može se propisati bilo koji lijek iz te grupe", rekao je za "Nezavisne" Rade Dujaković, internista - porodični ljekar iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije