Društvo

Obilježena 70. godišnjica stradanja Srba u Velikom Palančištu

Obilježena 70. godišnjica stradanja Srba u Velikom Palančištu
Obilježena 70. godišnjica stradanja Srba u Velikom Palančištu

PRIJEDOR - U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obilježeno 70 godina od pokolja u tom selu gdje su ustaše za samo jednu noć na zvjerski način ubile 342 stanovnika srpske nacionalnosti, među kojima je bilo 226 djece.

Vijence su na spomen obilježje položile delegacije gradonačelnika Prijedora, opštinskih organizacija SUBNOR-a, Boračke i Organizacije porodica poginulih otadžbinskog rata Prijedor, te potomci žrtava Drugog svjetskog rata.

Na partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Pohorinama u Velikom Palančištu održan je tradicionalni narodni zbor na kojem su evocirane uspomene na stradanje civila ovog, kao i susjednih sela Crna Dolina i Božići tokom oktobra 1942. godine, kao i borce stradale sa ovog područja tokom Drugog svjetskog rata koji su na tom mjestu sahranjeni kao bezimeni.

Predsjednik Opštinske organiazacije SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da je ovo sjećanje na žrtve nad kojima su ustaše u noći 21. na 22. oktobar 1942. godine izvršili stravičan pokolj.

"Na mjestu smo da se još jednom prisjetimo svih žrtava tog stravičnog pokolja gdje im je vjetar jedini posjetilac, a kiša jedini zvuk koji čuju, a nama vječna opomena da se ovako nešto srpskom narodu na ovim prostorima ne smije ponoviti", rekao je Rodić u obraćanju okupljenima.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić je istakao da je tada bila druga ofanziva neprijateljske vojske na Kozari.

Fašističke snage su, kaže Gajić, i u ovoj ofanzivi nasrnule na goloruki narod, iako im je primarni cilj bio borba protiv kozaračkih partizana.

"Ovo je jedan od najmonstruoznijih zločina koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata izvršen na Kozari jer je te noći ubijeno bez ijednog pucnja ukupno 650 stanovnika, među kojima više od 200 djece u selu Palančištu i Gornjem Jelovcu, kod Prijedora gdje je takođe postoji spomenik za žrtve ovog zločina", rekao je Gajić.

S ciljem očuvanja sjećanja na nedužno stradale stanovnike Velikog Palančišta, prije godinu dana osnovano je Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata od 1941. do 1945. godine Veliko Palančište.

U organizaciji ovog udruženja 70. godišnjica ustaškog pokolja u Velikom Palančištu obilježena je juče služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na mjestima stradanja.

Udruženje je prikupilo podatke o civilnim žrtvama rata u periodu od 1941. do 1945. godine u Velikom Palančištu, a sljedeće aktivnosti biće priprema monografije kojom bi se trajno sačuvala istina o civilnim žrtvama rata u Velikom Palančištu, obilježavanje mjesta stradanja civilnih žrtava rata, kao i zaštita postojećih spomen-obilježja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije