Društvo

Policija nemoćna u borbi s auto-mafijom

Policija nemoćna u borbi s auto-mafijom
Foto: Ilustracija | Policija nemoćna u borbi s auto-mafijom

SARAJEVO - Kriminalne grupe koje se bave krađom automobila i radnih mašina su dobro organizovane i međusobno povezane i uvijek su, prema mišljenju stručnjaka, korak ispred policije u BiH.

Takođe, ovu grupu s one strane zakona karakterišu i velika brzina i snalažljivost u akcijama, kao i sposobnost za brzo prilagođavanje izmijenjenim uslovima, te nepostojanje bilo kakvih državnih, nacionalnih, vjerskih i jezičkih barijera.

Ovo se navodi u dopunjenom odgovoru na pitanje Mensure Beganović, poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, koju je interesovalo kakva je saradnja policijskih agencija u BiH po pitanju krađe automobila i radnih mašina.

U odgovoru se dodaje da je riječ o kriminalu koji donosi veliki profit uz najmanje rizika, te da se veliki broj organizovanih kriminalnih grupa sve više bavi ovom vrstom kriminala, kako u cilju sticanja profita, tako i u cilju finansiranja svih drugih oblika kriminala.

"Riječ je o kriminalnim grupama koje su dio međunarodnog lanca, čiji je stepen organizovanosti vrlo visok, i koje imaju iskristalisanu organizacionu strukturu", navodi se u odgovoru. Ističe se da prema analizama Europola i Interpola u Evropi godišnje bude ukradeno oko 1,2 miliona vozila sa godišnjim prihodom kriminalnih grupa od osam milijardi evra, te radnih mašina i opreme od oko 4,5 milijardi evra.

"Ovo znači da te organizacije imaju višestruko veći budžet od bilo koje policijske agencije u svijetu, te su, prema procjenama stručnjaka, uvijek korak ispred policije, koja se stalno mora prilagođavati u borbi protiv novih oblika krađa, razbojništava, utaja i prevara u vezi s vozilima", ističe se i dodaje da to predstavlja veći problem u nerazvijenim zemljama, u koje se može svrstati i BiH.

Inače, u prošloj godini u FBiH ukradena su 654, a u RS 123 vozila.

Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, smatra da su kriminalne grupe mnogo organizovanije, odnosno umreženije od policijskih agencija u BiH, ali i šire.

"Stvar je u tome što oni nemaju politiku iza sebe. Oni sarađuju svuda zbog interesa. Policijske agencije imaju političke probleme u vidu preklapanja nadležnosti, nepostojanja nadležnosti, forsiranja entitetskih granica... Problem je što su kriminalne grupe organizovanije jer sve probleme koje imaju policijske agencije - oni nemaju", kazao je Kovačević.

Tvrdi da organizovane kriminalne grupe nemaju problem jer kod njih ne postoji bošnjački organizovani kriminal, hrvatski organizovani kriminal i srpski organizovani kriminal.

"Oni sarađuju, dogovaraju se, izviđaju teren, dijele informacije i zaradu te traže najbolja mjesta gdje je najlakše raditi", kazao je Kovačević.

Međutim, Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, uvjerava da policijske agencije dobro sarađuju na operativnom nivou.

"One uspješno rade na otkrivanju organizovanog kriminala", tvrdi Mektić.

Beganovićeva za "Nezavisne" kaže da je poražavajuća činjenica da u dijelu odgovora na njen upit stoji da bolje sarađuju kriminalne grupe nego policijske agencije.

"Poražavajući je broj ukradenih automobila i još gore radnih mašina, koje su i skuplje od automobila. Poražavajuće je i to da kriminalci nakon što otuđe vozilo ili mašinu uredno vlasnika pozovu na mobilni telefon", ističe ona i dodaje da se postavlja pitanje otkud im brojevi i podaci o vlasniku.

"To znači da neko daje te podatke ili da su oni dostupni a da taj neko ko ima podatke i ne zna. Tražila sam da mi otkriju na koji način sarađuju policijske agencije sa osiguravajućim kućama, ali na to nisam dobila odgovor ni u dopuni", kazala je Beganovićeva i dodala da će još jednom zatražiti da joj dopune odgovor na njeno pitanje.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je krađa vozila u RS u značajnoj mjeri zaustavljena i stanje u ovoj oblasti može se porediti sa razvijenim evropskim zemljama.

"Međutim, zabrinjava stanje u FBiH kada je u pitanju ova vrsta kriminaliteta, jer samo Kanton Sarajevo ima više ukradenih vozila godišnje nego cijela RS. Dakle, to je problem koji je evidentan", zaključila je Majkićeva.

Krađe u Evropi

  • 1,2 miliona vozila godišnje bude ukradeno
  • 8 milijardi evra godišnji prihod od otuđenja vozila
  • 4,5 milijardi evra prihod od krađe radnih mašina i opreme

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije