Društvo

Poreska uprava RS: "e-Saglasnost" za lakše izvršavanje poreskih obaveza

Poreska uprava RS: "e-Saglasnost" za lakše izvršavanje poreskih obaveza
Foto: N.N. | Poreska uprava RS: "e-Saglasnost" za lakše izvršavanje poreskih obaveza

BANJALUKA – Računi za porez na nepokretnosti poreskim obveznicima, odnosno vlasnicima nepokretnosti u Republici Srpskoj odnedavno mogu stizati i putem elektronske pošte, a iz Poreske uprave Srpske podsjećaju da je cilj funkcije "e-Saglasnost" olakšavanje izvršavanja poreskih obaveza.

Kako su istakli, pristup ovoj elektronskoj usluzi moguć je putem internet stranice Poreske uprave RS, gdje se u gornjem lijevom uglu nalazi prozorčić pod nazivom "e-Saglasnost".

"Procedura je veoma jednostavna i klikom na 'e-Saglasnost', te potom unosom podataka sa jednog od svojih poreskih računa, poreski obveznik može da aktivira ovu novu uslugu i da preuzme i popuni elektronski Obrazac saglasnosti za dostavu poreskih računa putem elektronske pošte. Nakon toga, na svoju mail adresu koju je naveo za dostavu poreskih računa, dobija pristupni kod za verifikaciju i počinje da koristi uslugu 'e-Saglasnost', objasnili su iz Poreske uprave Srpske.

Oni su pozvali poreske poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti da iskoriste mogućnost elektronskog davanja saglasnosti za dostavljanja poreskih računa na adresu elektronske pošte, te time sebi olakšali izvršavanje svojih obaveza.

"Ova mogućnost je posebno korisna za poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti iz Republike Srpske, koji žive ili rade u inostranstvu, a koji davanjem potrebne saglasnosti svoje poreske račune mogu dobijati na mail adresu, te pravovremeno izmiriti svoje obaveze i na taj način izbjeći eventualne sankcije", kažu oni.

Prema njihovim riječima, uvođenje ove elektronske usluge je zapravo nastavak aktivnosti na pojednostavljenju procedura i digitalizaciji procesa kako bi se olakšalo građanima, ali i kako bi Poreska uprava bila još efikasniji servis građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije