Društvo

Prevoznici u RS traže hitan sastanak s vlastima: Prijeti nam nestanak

Prevoznici u RS traže hitan sastanak s vlastima: Prijeti nam nestanak
Foto: Ilustracija | Prevoznici traže hitan sastanak s vlastima: Prijeti nam nestanak

BANJALUKA - Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske zatražilo je hitan sastanak sa predstavnicima vlasti jer im, kako su upozorili, bez adekvatne pomoći prijeti nestanak.

U zahtjevu za sastanak koji su poslali na adrese Milorada Dodika, predsjednika RS, Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, te ministarstava saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova, ali i medija se navodi kako su suočeni s odlaskom vozača i nelojalnom konkurencijom, koju prati loš rad nadležnih organa.

Navode kako u RS vlada nelojalna konkurencija, da prevoznici nisu u mogućnosti povećati cijene prevoza bez obzira koliko cijena goriva raste, te da se naočigled policije i inspekcije vozi bez prijave vozača i sa pretovarima i do deset tona od dozvoljenog. Smatraju kako su uslovi boravka na carinskim terminalima, kao i rad službenika katastrofalni, te da čekanje carinjenja uvoza i izvoza traje i po nekoliko dana.

Policijske službenike i inspekciju optužuju za nerad, kojim podstiču trgovinu i kriminal.

"Zbog ovih, ali i još mnogo drugih problema ostajemo bez vozača, koji masovno odlaze u zemlje EU. Zbog ovakvih stvari poslujemo s gubitkom i nemamo dobiti s kojom možemo plaćati obaveze prema državi i vozačima", navodi se u zahtjevu koji potpisuje Nikola Grbić, predsjednik Udruženja.

Kako tvrdi, ovo je jedina privredna grana koja nije dobila ništa od države, pa čak ni termin za razgovor na kojem bi prevoznici iznijeli svoje probleme zbog kojih su dovedeni na ivicu propasti.

"Nadamo se da naše pismo neće završiti u smeću te da ćete nas pozvati na razgovor i pomoći nam u skladu sa mogućnostima i da nećete dozvoliti da se ova grana ugasi", zaključuje se u zahtjevu prevoznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije