Društvo

Pratite nas na Google news

Protiv migrantskog kampa i građani i vlast u Velikoj Kladuši

Protiv migrantskog kampa i građani i vlast u Velikoj Kladuši
Foto: N.N. | Protiv migrantskog kampa i građani i vlast u Velikoj Kladuši
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Općinsko vijeće Velike Kladuše donijelo je na danas održanoj tematskoj sjednici posvećenoj migrantskoj krizi zaključak o nedavanju saglasnosti za formiranje novog prihvatnog kampa za migrante na području te općine.

Na taj način odbijen je raniji zahtjev Operativne grupe za migrantsku krizu kojim se od lokalnih vlasti tražilo da odrede novu lokaciju gdje bi se, po uzoru na Lipu kod Bihaća, van urbanog područja oformio novi kamp za prihvat i smještaj migranata.

Također, usvojen je i zaključak da se u narednih deset dana zatvori centar "Miral", gdje je trenutno smješteno više od 800 ilegalnih stranih državljana, ali nije precizirano šta ukoliko se to ne dogodi.

Zanimljivo je kako je ovakve zaključke podržao i premijer USK Mustafa Ružnić, koji je tokom obraćanja općinskim vijećnicima optužio međunarodne organizacije za prevare u pogledu migranata.

"Podsjećam da smo tražili i dobili obećanje da će se zatvoriti centar 'Bira' u Bihaću, a to se još nije desilo. Tamo još borave migranti i o tome se sada niko ne želi brinuti. Isto će se dogoditi i Velikoj Kladuši", poručio je Ružnić.

Protiv gradnje novog migrantskog kampa su izričito i stanovnici Velike Kladuše.

Više od stotinu građana Velike Kladuše nalazilo se ispred zgrade općinske administracije u tom gradu dok se održavala tematska sjednica.

Organizator ovog okupljanja bila je neformalna grupa građana, a stanovnici Velike Kladuše su animirani putem društvenih mreža da izađu na ulicu i kažu "ne" migrantskom kampu.

Kako je istaknuto u pozivu, cilj ovog okupljanja bio je da se izrazi protest zbog moguće odluke općinskih vijećnika da se na području Velike Kladuše odredi lokacija gdje bi se gradio novi prihvatni centar za migrante.

Kako se ispostavilo na kraju, želja lokalnih vlasti i većine građana Velike Kladuše je da se svi migranti izmjeste van teritorije te općine i da nema više prihvatnih kampova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije