Društvo

Psihičko nasilje i proganjanje sada su krivična djela

Psihičko nasilje i proganjanje sada su krivična djela
Foto: Freepik | Psihičko nasilje i proganjanje sada su krivična djela

BRČKO - Skupština Brčko distrikta usvojila je danas izmjene Krivičnog zakona kojima su uvedena nova krivična djela, a postojeća izmijenjena u skladu sa Istanbulskom konvencijom o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Bosna i Hercegovina usvojila 2014. godine.

Značajne izmjene predstavlja uvođenje novih krivičnih djela, kao što su genitalno sakaćenje ženskih polnih organa, prisilna sterilizacija, proganjanje, psihičko nasilje, polno uznemiravanje i prisilno sklapanje braka, stoji u saopštenju Sarajevskog otvorenog centra, koji je i pokrenuo inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona još 2022. godine, a kako navode, realizovana je uz podršku i zalaganje Milijane Simić, zastupnice u Skupštini Brčko distrikta BiH.

"Skupina zaštićenih osnova u okviru krivičnog djela 'Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" je proširena i sada obuhvata spol, seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Na ovaj način LGBTI osobe, ali i druge osobe koje zbog bilo koje lične karakteristike bivaju žrtve govora mržnje, uživaju zaštitu", ističu u saopštenju.

Napominju da iako Istanbulska konvencija ne spominje eksplicitno govor mržnje, njom se ipak nameće obaveza državama članicama da poduzme sve zakonodavne i druge mjere za sprječavanje svih oblika nasilja, i to bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, uključujući pol, rod, rodni identitet i seksualnu orijentaciju.

"U Krivični zakonik Republike Srpske po prvi put su uvedena krivična djela predviđena Istanbulskom konvencijom, ali ipak nije bio u potpunosti usklađen sa Konvencijom. Krivični zakon Brčko distrikta BiH postaje prvi zakon u BiH koji definiše pojam pristanka kao postojanje volje za stupanje u spolni odnos, a njegov izostanak je uslov za postojanje krivičnog djela silovanja. Krivični zakon FBiH još nije izmijenjen, te je stoga Krivični zakon BD trenutno najbolji krivični zakon u Bosni i Hercegovini", kazala je Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra.

Sarajevski otvoreni centar zajedno sa organizacijama okupljenim u Ženskoj mreži zagovara i izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH, koji bi doprinio sprječavanju nasilja nad ženama i adekvatnijem kažnjavanju istog. Prema ovim amandmanima, femicid bi bio okarakterisan kao krivično djelo, stoji u saopštenju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije