Društvo

Radnicima plata u četiri dijela, šest godina bez doprinosa

Radnicima plata u četiri dijela, šest godina bez doprinosa
Foto: Velibor Tripić | Radnicima plata u četiri dijela, šest godina bez doprinosa

BANJALUKA - Sindikalna organizacija Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka juče je u svojim prostorijama organizovala štrajk upozorenja.

Miroslav Gnjatović, zamjenik predsjednice Sindikata i predsjednik Štrajkačkog odbora, kazao je za "Nezavisne novine" da ovim štrajkom žele da iznesu svoje probleme pred javnost. Kako navodi, doprinosi im nisu uplaćivani šest godina, a radnici su plate dobijali u četiri dijela, dok je direktor sebi i svojim bližnjima uplaćivao puni iznos plate.

"Direktor je šest godina sebi i svojim miljenicima uplaćivao pune plate, a ostali radnici su plate dobijali u četvrtinama, dok je direktor sve to vrijeme vršio pritisak i mobing na radnike", kazao je Gnjatović, koji tvrdi da je bilo situacija gdje je direktor dolazio na posao pijan, te da ga je on lično odvodio kući.

Radnici su, kako kažu, došli do saznanja i da je pravilnik o radu falsifikovan.

"Na sastanku s resornim ministarstvom smo tražili da inspekcija izađe na teren, međutim oni su samo poslali Tržišnu i Inspekciju rada, koje su utvrdile samo da nisu isplaćeni plata za novembar i dopirinosi i rekli su da nisu nadležni za ostale probleme", kažu nezadovoljni radnici.

Gnjatović navodi da žele da im se poveže radni staž i uplate doprinosi, da od 1. januara počnu dobijati platu uz doprinose te poštovanje pravilnika o rada. Dodaje da je ovo preduzeće u velikim gubicima, te da je njegova procijenjena vrijednost četiri milona, dok dugovanja iznose 3.100.000 KM.

"Ovo je jedinstven centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u RS, ali niko ne mari za to", kazao je Gnjatović.

Željko Ubiparip, direktor Centra, kazao je za "Nezavisne novine" da su tvrdnje radnika izmišljotine, koje su usmjerene protiv njega.

Potvrđuje da su radnici dobijali četvrtine plate u toku mjeseca, jedino je, kaže, u komadu isplaćivana kada se nekom ukaže potreba za tim.

"Radnici su znali zašto smo prešli na četvrtine, bili su saglasni s tim zbog mogućnosti blokade računa", kazao je Ubiparip.

Ističe da je svakom novom radniku jasno stavljao do znanja da nema uplate doprinosa, ali da će Vlada naći način da riješi taj problem.

Miladin Ilijašević, rukovodilac sektora opštih i pravnih poslova, demantovao je za "Nezavisne novine" navode da radnicu ne mogu ići u penziju zbog neuplaćenih doprinosa.

"Troje radnika je u penziju otišlo u toku prošle godine, a troje je trenutno na ocjeni radne sposobnosti", kazao je Ilijašević.

Kako kaže, radnici su posljednju platu dobili u petak i to za novembar, a obaveze prema Poreskoj upravi su u nadležnosti Vlade RS.

"Posljednju platu u punom iznosu radnici su primili u petak, dok sljedeću po zakonu treba da prime do 31. januara, ali nisam siguran da će se to desiti, jer je naš račun bukvalno prazan", kazao je Ilijašević, koji ističe da imaju velika dugovanja prema dobavljačima, a veliki problem su i nedostatak posla i zastarjela oprema.

"Vlada je prije deset godina preuzela objekt koji je tada bio u stečaju i najavila sanaciju, ali po tom pitanju ništa nije rađeno", kazao je on.

Inače, u ovom centru trenutno su zaposlena 53 radnika, a od tog je 28 osoba s invaliditetom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije