Društvo

Rodna kuća velikog Jovana Bijelića uskoro u novom ruhu

Rodna kuća velikog Jovana Bijelića uskoro u novom ruhu
Foto: Zlatan Čekić | Rodna kuća velikog Jovana Bijelića uskoro u novom ruhu

BOSANSKI PETROVAC - Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK sa 10 hiljada maraka finansiraće nastavak sanacije na spomen kući umjetnika Jovana Bijelića u Bosanskom Petrovcu, a ova sredstva biće utrošena za zamjenu dotrajale stolarije.

Rodna kuća ovog velikog slikara pretvorena je u muzej, a izgrađena je početkom 20. vijeka u neoklasičnom stilu i danas je tek jedna od nekolicine objekata iz tog perioda koje su očuvane u izvornom izgledu.

Prije desetak godina, kuća je preuređena u muzej gdje se čuva zbirka Bijelićevih slika koja je 2009. godine proglašena za nacionalno dobro Bosne i Hercegovine.

Također, u prostorijama kuće izložena je i zbirka ćilima i rukotvorina iz podgrmečkog kraja, te slike i crteži Marka Stupara, također slikara koji je porijeklom iz Bosanskog Petrovca, a dugo godina je živio i radio u Parizu.

Jovan Bijelić je bio jedan od najznačajnijih jugosovenskih likovnih stvaralaca u periodu između dva svjetska rata i istaknuti predstavnik kolorističkog ekspresionizma.

Rođen je i osnovnu školu završio u Bosanskom Petrovcu, a slikarsko znanje stekao je pohađajući slikarske škole u Sarajevu, a potom umjetničku akademiju u poljskom Krakovu.

Kasnije je radio u Bihaću, Zagrebu i Beogradu, a za svoj umjetnički rad dobio je veliki broj domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije