Društvo

Škole u Srpskoj dobijaju siguran internet

Škole u Srpskoj dobijaju siguran internet
Foto: Nezavisne novine | Škole u Srpskoj dobijaju "Siguran internet"

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojičić i generalni direktor kompanije "M:tel" Jelena Trivan danas su potpisale u Banjaluci Sporazum o saradnji na osnovu kojeg će biti omogućeno uvođenje usluge "Siguran internet" u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

Kako navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske potpisivanje ovog sporazuma predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, a koji je usvojila Vlada Republike Srpske u toku 2023. godine.

Naime, u toku 2023. godine testirana je upotreba usluge Siguran internet u 37 osnovnih i srednjih škola, a koja je podrazumijevala korišćenje usluge filtriranja internet saobraćaja u školama na način da je pristup svim neprimjerenim i zlonamjernim sadržajima na internetu bio blokiran.

U toku testne faze  korisnici u školama su slali svoje komentare i sugestije predstavnicima Ministarstva ili kompanije "M:tel" sa ciljem poboljšanja same usluge i definisanja što optimalnije politike filtriranja internet saobraćaja u školama.

Željka Stojičić ministar prosvjete i kulture RS kazala je da je  testna faza pokazala da postoji potreba za nastavkom ovog projekta.

"Shavatili smo da postoji potreba za filtriranjem internet saobraćaja u školama, jer pristup određenim sadržajima je tokom  testne faze potvrđen.Naša odluka je da nakon ove testne faze pristupimo realizaciji te usluge za sve osnovne i srednje škole u Srpskoj", kazala je Stojičićeva.

Stojičićeva je navela da je cilj sporazuma zaštita djece u školama prilikom korištenja interneta i da se ne dozvoli pristup određenim sadržajima koji su štetni za djecu školskog uzrasta.

"Takođe, želimo i da vrijeme provedeno u školi bude efektivno usmjereno i iskorišteno za vaspitno obrazovni proces i nadamo se da će ova usluga tome doprinijeti", rekla je Stojičićeva

Prema njenim riječima,  sporazumom je  definisano da će troškove usluge snositi same škole, ali da će u naredne dvije godine, tokom trajanja sporazuma, troškove zajednički snositi Vlada Srpske i kompanija "M:tel".

"Nadam se da će ovaj sporazum nastaviti život i poslije dvogodišnjeg perioda", kazala je je Stojičićeva.

Jelena Trivan generalni direktor kompanije "M:tel" navela da je ova kompanija obezbijedila internet u svaku školu u Srpskoj, pa i najudaljeniju.

"Tamo gdje u testnom periodu nije bilo interneta, uradili smo, ali smo se sa predstavnicima Ministarstva prosvjete složili da nije dovoljno pokriti teritoriju signalom i uvesti internet, ako on nema svoju kontrolu", rekla je Trivanova.

Kako je kazala, neke od najnaprednijih zemalja su uvele pravilo da internet u školama mora da ima i softver za filtriranje sadržaja da djeca ne bi zloupotrijebila ovu uslugu i da se internet ne bi pretvorio u svoju suprotnost.

"Softver za potrebe škola u Srpskoj uvezli smo iz EU, a na raspolaganju smo i FBiH ukoliko su voljni da ovu uslugu uvedu u svoje škole i da na taj način zaštitimo djecu gdje god da žive", istakla je Trivanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije