Društvo

Sve više djece u RS ide u vrtiće

Sve više djece u RS ide u vrtiće
Foto: Jelena Đurđević | Sve više djece u RS ide u vrtiće

BANJALUKA - Sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja u RS obuhvaćeno je 15 odsto djece, što je napredak u odnosu na prije nekoliko godina, kada je samo tri odsto djece bilo uključeno u ovaj sistem obrazovanja.

Istakla je ovo Staka Nikolić, prosvjetna savjetnica u Republičkom pedagoškom zavodu, na okruglom stolu na temu "Pravo na predškolsko vaspitanje i obrazovanje u RS", koji je danas u Banjaluci organizovao Ombudsman za djecu RS povodom obilježavanja Nedjelje djeteta.

Ovim okruglim stolom željela se skrenuti pažnja javnosti na značaj ranog obrazovanja i uključivanja djece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer veliki broj djece ostaje izvan tog sistema.

"U Republici Srpskoj se otvara sve više predškolskih ustanova. Trenutno u RS imaju 42 javne i 64 privatne predškolske ustanove", istakla je Nikolićeva.

Dodala je da je predškolsko obrazovanje sve bolje i bolje u RS i da je, upoređujući s FBiH i s kantonima, sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u RS po svim segmentima na daleko boljem nivou.

"RS ima zakon o toj oblasti, postoji većina podzakonskih akata, odličan program, kao i kompletna pedagoška dokumentacija, dok pojedini kontoni nisu usvojili zakon niti imaju program", istakla je Nikolićeva.

Dragica Radović, ombudsman za djecu RS, kazala je da Institucija ombudsmana za djecu u svom godišnjem izvještaju redovno ukazuje na određene probleme ili dijelove sistema koji možda ne funkcionišu u pojedinim segmentima ostvarivanja dječjih prava.

"U našem godišnjem izvještaju iz 2016. godine ukazali smo na problem dostupnosti, odnosno nedostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu djecu", rekla je Radovićeva.

Istakla je da Strategija razvoja obrazovanja u RS za period 2016-2021. godine ima vizije za poboljšanje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u smislu stvaranja uslova njegove dostupnosti za svu djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije