Društvo

"Srbija" otvorila vrata pacijentima

"Srbija" otvorila vrata pacijentima
Foto: RTRS | Svečano otvaranje nove bolnice "Srbija"

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu svečano je otvorena nova bolnica "Srbija", u čiju je izgradnju uloženo više od 54 miliona KM.

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu položen je 7. jula prošle godine, a u izgradnju je uloženo više od 54 miliona KM.

Zgradu čine dva spojena objekta - stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova bolnica Istočno Sarajevo dugoročno pruža savremene medicinske usluge za 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je da se završavanjem bolnice "Srbija" zaokružuje period izgradnje kapitalnih projekata u sarajevsko-promanijskoj regiji.

Podsjetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, rekavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike.

Istakao je da mu je žao što Vučić danas nije u Istočnom Sarajevu.

Nebojša Stefanović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova, pročitao je pismo koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Stefanović je nakon toga rekao je da je Srbija nersakidivo vezana sa Republikom Srpskom i da ta veza mora da bude još jača.

“21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije prijetnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske”, istakao je on i zahvalio predsjedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime "Srbija".

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izrazila je ponos uspješnim završetkom ovog projekta.

“Uspjeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku” istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Cvijanovićeva je naglasila da vjeruje u jaku Republiku Srpsku.

“Ne postoji mjesto u našoj republici gdje se ne gradi neki kapitalni projekat i to poakazuje našu snagu”,  rekla je ona i poručila građanima da je nova bolnica zajednički projekat njih i vlasti.

Ona je istakla da je Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, je rekao da su zaposleni u staroj bolnici heroji, jer su uprkos teškim uslovima rada, pružali uvijek dobre zdravstvene usluge.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, rekao je da je naziv bolnice izraz zahvalnosti Srbiji za pruženu podršku.

“Na primjeru ove bolnice vidi se naše znanje, upornost i sposobnost da realizujemo misuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović o stavarnju bolje budućnosti za Srpsku”, rekao je Bogdanić obraćajući se prisutnima.

Goran Todorović, direktor JZU bolnica "Srbija", obraćajući se prisutnima na ceremoniji svečanog otvaranja, rekao je da je bolnica izgrađena domaćim snagama i po najvišim evropskim standardima.

“Otvaranjem vrata nove bolnice otvorili smo vrata“, naglasio je Todorović.

Na otvaranje su između bili prisutni i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH,  Darko Babalj, delegat SDS-a u Domu naroda BiH, Sonja Karadžić, potprdsjednik NSRS, Miroslav Lučić, predsjednik skupstine grada Istočno Sarajevo, te mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na otvaranju je bio prisutan veliki broj građana.

Bolnica je naziv dobila kao znak zahvalnosti Srbiji za liječenje građana Sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku i doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

Đokić dočekao delegaciju Srbije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić dočekao je na aerodromu u Sarajevu u ime Vlade Srpske delegaciju Srbije koja u Istočnom Sarajevu danas prisustvovuje svečanom otvaranju novoizgrađene bolnice "Srbija".

U delegaciji Srbije su izaslanik predsjednika Nebojša Stefanović, koji je i potpredsjednik Vlade, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije