Društvo

Trebinje od MUP-a Srbije dobilo helikopter na korištenje

Trebinje od MUP-a Srbije dobilo helikopter na korištenje
Foto: Vesna Duka | Trebinje od MUP-a Srbije dobilo helikopter na korištenje

TREBINJE - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ustupilo je Hercegovini helikopter za gašenje požara sa potrebnom korpom za vodu i ostalom opremom, a biće stacioniran u Trebinju i ostati tu, zajedno sa tročlanom posadom, u toku predstojeće prožarne sezone.

Ovom prilikom je u posjeti Trebinju bio i ministar MUP-a Srbije Ivica Dačić koji je, zajedno sa ministrom MUP-a Republike Srpske Sinišom Karanom, potpisao Memorandum o razumijevanju između dva ministarstva, kako bi se svi zajednički poslovi brže i lakše obavljali.

Ovo je prva aktivnost dogovorena na nedavnom Svesrpskom saboru u Beogradu, kada su doneseni i konkretni planovi saradnje, od kojih je ovo prvi korak.

"Tada smo se dogovorili da će, zavisno od procene i potrebe, jedan ili ako bude potrebno i dva naša helikoptera biti stacionirani ovde u Trebinju do 1. septembra, a ako bude trebalo i mnogo duže, što neće biti jedina naša aktivnost i jedina saradnja, ne samo sa Republikom Srpskom, nego ćemo mi pomoći ako bude potrebno i u celoj BiH", istakao je ministar Dačić.

Napominjući da je širok spektar djelovanja MUP-a RS, a sve za dobrobit građana, među kojim je i javni red i mir, djelovanje protiv kriminala, iliegalnih migracija, kao i vanredne situacije, on je, prije obilaska helikoptera na trebinjskom heliodromu, na potpisivanju memoranduma, istakao važnost saradnje dva ministarstva i zbog snažnije borbe protiv kriminala i prirodnih nedaća, ali i kada je u pitanju obrazovanje policijskog kadra i razmjena iskustava.

"Potpisivanje memoranduma je u policijskim okvirima nešto što je normalno, jer su naši policajci prisutni na svim destinacijama gde naši ljudi idu turistički, od Grčke, preko Crne Gore, a biće i ovde u Republici Srpskoj, tako da mi čak imamo i desetak kineskih policajaca u Beogradu i Smederevu, jer je sasvim normalna briga policije za svoje državljane", naglasio je Dačić.

Sa njim se složio i ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan koji je nakon potpisivanja Memoranduma napomenuo da je svima u interesu stabilnost i što bolji javni red i mir, a to će se, kako kaže, provoditi uspješnije, zajedničkom borbom protiv kriminala cijelog regiona.

"Mi smo zahvalni Srbiji na sveukupnoj pomoći i saradnji, kao što se zahvaljujem i ministru Dačiću na razumijevanju kod svih pitanja djelovanja našeg MUP-a sa kojim je potpisivanje Memoradnuma samo ozvaničen kontunuitet ranije dobre saradnje i, rekao bih, korak dalje u toj saradnji jer će ubrzati procedure kod zajedničkog djelovanja“, kazao je Karan.

On je napomenuo da ova konkretna realizacija deklaracije sa Svesrpskog sabora daje snagu i MUP-u RS, ali i narodu Srpske kada je u pitanju njihova sigurnost.

"U tom pravcu ćemo nastaviti zajedničku politiku rada u svim segmentima i, rekao bih, širokom spektru bezbjednosne politike, a Memorandum je kruna jednog povjerenja na operativnom nivou, ali i generalno u okviru specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije", nakglasio je Karan.

Dvojica ministara su se obreli i u Gradskoj upravi Trebinje, gdje su razgovarali sa lokalnim vlastima i privrednicima i gdje je ponovo potvrđena svesrpska saradnja.

Svjesni, kako kaže, da u svakom momentu građani Trebinja mogu imati oslonac u Srbiji, gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da je i ovaj helikopter samo potvrda na koga mogu računati u rješavanju svih problema.

"Mi svakoga ljeta imamo veliki broj požara, pa je ovaj helikopter nešto što nam odavno treba, prije svega, da bi naši građani osjetili sigurnost, ali i da se djeluje preventivno da se požar ne desi, jer će, osim gašenja, on koristiti i za izviđanje i uočavanje potencijalnih vatrenih opasnosti", kazao je Ćurić.

O dobrobiti helikoptera su prisutne na heliodromu upoznali i direktor Uprave Civilne zaštite RS Boris Trninić i načelnik Helikopterske jedinice Specijalne antiteroristčke jedinice MUP-a RS Miroslav Malbašić, poručivši da je dobro što je helikopter u Hercegovini gdje se ljeti registruje veliki broj požara, a ujedno i poželjeli da se on što manje koristi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije