Društvo

U Banku humanog mlijeka u UKC RS pohranjene prve količine

U Banku humanog mlijeka u UKC RS pohranjene prve količine
Foto: ilustracija | U Banku humanog mlijeka u UKC RS pohranjene prve količine

BANJALUKA - Prva Banka humanog mlijeka, koja je zvanično otvorena prije godinu dana u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, prije dva mjeseca je počela sa prikupljanjem prvih količina mlijeka.

Iako su prve zalihe pohranjene nedavno, prema riječima Vladimira Mirošljevića, načelnika Klinike za dječje bolesti, u prvoj banci ovog tipa trenutno se nalaze dovoljne količine mlijeka.

"Iznenađeni smo pozitivnim odzivom kako majki u bolnici, tako i majki kod kuće u Banjaluci. Imamo dovoljne količine mlijeka za svu djecu koja leže na Intenzivnoj njezi, a majke nemaju mlijeka", rekao je Mirošljević za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, donator mlijeka mogu biti majke koje borave u bolnici, ali i majke koje se nalaze kod kuća.

"Ako se dojilja nalazi kod kuće, mobilna ekipa odlazi kod majke. Uzima joj se krv i radi serologija na određene viruse. Istovremeno, njeno mlijeko se testira na određene viruse i bakterije", objasnio je Mirošljević, dodajući da se isti postupak sprovodi i kod majki koje se nalaze u bolnici.

Donirano mlijeko se drži zaleđeno dok se ne dobiju rezultati koji treba da budu negativni.

"Nakon dobijanja urednih nalaza mlijeko se pasterizuje i kao takvo rashlađeno šalje u Jedinicu intenzivne njege prijevremeno rođenoj djeci, koja uzimaju to mlijeko", istakao je on.

Majke koje se nalaze u bolnici, kako navodi Mirošljević, imaju priliku da ponesu svoje pohranjeno mlijeko kući, a prikupljanje mlijeka kod kuće trenutno je moguće samo kod majki sa područja Banjaluke jer se za prevoz ovog mlijeka iz drugih zajednica treba organizovati hladni put.

Amela Filipović, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice", vjeruje da je aktivnost prikupljanja mlijeka započela dobro, ali i da će u budućnosti biti sve veći broj majki donatora.

"Nama je zaista drago da je konačno počela s radom banka i da sve majke koje imaju viška mlijeka mogu da ga doniraju. Ovo je veliki projekat za Republiku Srpsku i za sve 'mrvice' kojima je humano mlijeko od najbitnijeg značaja u njihovom prijevremenom rođenju", istakla je Filipovićeva za "Nezavisne novine".

Sve majke koje žele donirati svoje mlijeko treba da se jave u Banku humanog mlijeka, gdje će dobiti sve informacije.

Sredstva za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljena su, podsjetimo, u sklopu humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" krajem 2020. godine, a sredstva su donirali građani i Vlada Republike Srpske.

"Srećni smo s obzirom na to da će ovo imati svoju punu svrhu jer je ovo hrana i lijek. Bila je teška borba da se to obezbijedi za bolesnu djecu, koja su prijevremeno rođena i mislim da smo napravili veliki podvig", kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, prilikom zvaničnog otvaranja Banke, dodajući da je ponosna što je ovaj projekat realizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije