Društvo

U RS obilježen Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

U RS obilježen Međunarodni dan prijevremeno rođene djece
Foto: Dražan Pozderović | U RS obilježen Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

BANJALUKA - Širom RS danas je obilježen 17. novembar, Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, raznim aktivnostima, među kojima i uručenjima donacija bolnicama, te puštanjem ljubičastih balona u čast ovih hrabrih mališana.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS "Mrvice" uručilo je Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci tim povodom donaciju u vidu najpotrebnijih stvari za najmlađe građane i majke koje se nalaze u ovoj ustanovi.

Jelena Glišić, član Upravnog odbora Udruženja "Mrvice", rekla je za "Nezavisne" da su u skladu s epidemiološkom situacijom u vezi s virusom korona odlučili da doniraju najviše poklon paketa za majke.

"U pitanju su poklon paketi za najmlađe, preparati za njegu, takođe donirali smo čajeve i voće. Pored UKC RS, donaciju smo uručili i Bolnici 'Srbija' u Istočnom Sarajevu i Bolnici u Foči", navela je Glišićeva.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

Dodala je da u izdanju Udruženja "Mrvice" ove godine poklanjaju slikovnice "Čudesni mali heroji", koje su oni uradili sami, te brošure za majke koje su prijevremeno rodile i kojima je teško u tim situacijama.

Doktor Stojislav Konjević sa Intenzivne njege i terapije UKC RS kazao je da Udruženje "Mrvice" svake godine za prijevremeno rođenu djecu obezbjeđuje donacije.

"Udruženje je uprkos pandemiji virusa korona našlo vremena da uruči ovu donaciju. Najbitniji je u svemu sam čin, odnosno da u ovako teškim vremenima nastoje da obilježe ovaj dan. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju s njima na obostranu korist i zadovoljstvo naših bebica", istakao je Konjević.

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece danas su u Banjaluci članovi Udruženja "Mrvice" položili cvijeće na spomenik "12 beba", nakon čega su u centru grada pušteni baloni ljubičaste boje, koja je simbol prijevremeno rođene djece.

Nakon toga je promovisana slikovnica "Čudesni mali heroji", a Banski dvor osvijetljen ljubičastom bojom.

Jelena Ćetković, majka bliznakinja Petre i Nikolije, koje su rođene prije vremena, istakla je za "Nezavisne" da se založila da se prvi put i Laktaši uključe u obilježavanje Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece.

"Potrudili smo se da se i Laktaši prvi put oboje u ljubičasto - osvjetljavanjem zgrade opštine u svijetloljubičastu boju, puštanjem balona za mrvice koje nisu s nama i promocijom slikovnice 'Čudesni mali heroji'", pojasnila je Ćetkovićeva.

Korisnici Doma za starija lica "Zlatni lug" u Derventi su ispleli te uručili desetine toplih kapica i čarapica za bebe koje su smještene na Neonatološkom odjeljenju porodilišta u Banjaluci.

Pored Banjaluke i Laktaša, Udruženje "Mrvice" je organizovalo obilježavanje Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece i aktivnosti i u Istočnom Sarajevu, Gradišci, Bileći, Foči i Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije