Društvo

U UKC RS izvedena složena operacija karličnog prstena

U UKC RS izvedena složena operacija karličnog prstena
Foto: N.N. | U UKC RS izvedena složena operacija karličnog prstena

BANJALUKA - Eminentni ortoped iz Novog Sada Vladimir Harhaji zajedno sa ljekarskim timom Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC RS uradio je složenu operaciju karličnog prstena.

"Riječ je o dosta rijetkom operativnom zahvatu iz oblasti traumatologije koji se uspješno izvodi i u našoj ustanovi. Prelom karličnog prstena kod operisanog pacijenta zadobijen je usljed pada sa visine od prije mjesec dana. Pored ove operacije pacijentu su u ovoj Klinici urađena operacija potkoljenice, a oba zahvata su prošli uredno. Najveći benefit je što pacijenti koji imaju ovaj zdravstveni problem neće morati ići u druge zdravsvene ustanove u regionu, kao što je to bio slučaj do sad", pojašnjava se u saopštenju UKC RS.

Harhaji je pohvalio uslove u operativnom bloku UKC RS koji su  u rangu svjetskih centara, te istakao da UKC RS raspolaže najsavremenijom opremom kojom se mogu uraditi najsloženije operacije. 

Nakon operativnog zahvata uvaženi profesor je održao i predavanja na temu "Dijagnostika i tretman povrede karličnog prstena" tokom kojeg je sa kolegama podijelio iskustva i prikazao rezultate liječenja više od 100 pacijenata koje je operisao do sada sa ovim zdravstvenim problemom.

Harhaji je vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dugo vremena je obavljao funkciju načelnika operativno odeljenja "D" Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KC Vojvodine. 

Predsjednik je i član Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na teritoriji AP Vojvodine u oblasti ortopedije i traumatologije, kao stručne i savetodavne komisije Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. 

Od 2019. godine imenovan je za zamenika predsednika komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za centralni tender za implantate za prelome butne kosti i potkolenice. Autor je velikog broja naučnih radova i udžbenika iz oblasti ortopedije i traumatologije.

Prema riječima doktora Dejana Ćurlika, šefa Odjeljenja za ortopediju Klinike za ortopediju i traumatologiju dogovorena je dalja saradnja sa profesorom Harhajijem koji je pohvalio rad cijelog tima kao i rad Klinike i UKC RS. 

"Drago nam je da smo uspjeli da izvedemo jedan ovako složen operativni zahvat koji će ubuduće da se obavlja u našoj ustanovi što će najviše značiti našim pacijentima. U vezi operisanog pacijenta, bilo je razmišljanja da se šalje dalje za Beograd ili Novi Sad, ali onda smo odlučili da sa dr Harhajijem i koristeći naše resurse odradimo operaciju  u Banjaluci i uspjeli smo u tome. Zahvaljujem se cijelom timu na predanom radu", kazao je on.

Kako se dodaje ortopede u UKC RS koji sa bave ovom problematikom posebno raduje činjenica, koja je prepoznata i od strane poslovodstva UKC RS, da je za uspješno rješavanje ove problematike pored potrebnog znanja i vještine neophodna i nabavka odgovarajućih savremene opreme koja je nabavljena tokom rekonstrukcije UKC RS.

U operativnom zahvatu učestvovali su: na čelu tima je bio vrhunski ortoped Vladimir Harhaji, Dejan Ćurlik, specijalista ortopedije, Vladimir Anđić, specijalista ortopedije, Stanko Pantić, specijalista ortopedije, anesteziolog Predrag Berić i instrumentarka Sandra Bijelić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije